Нардеп розповів про зміни до Податкового кодексу*

20 Жовтня 2015, 17:22
2835

Відбулася прес-конференція «Фінансова та митна політика на місцях», на якій обговорили актуальні питання змін до закону про Податковий Кодекс України та законодавчих актів.

На конференції також пояснили ключові питання проекту закону щодо скасування посилення фіскального та адміністративного тиску на доходи фізичних осіб, що був ініційований об’єднанням «Самопоміч». Конференція відбулася 20 жовтня у коворкінг центрі «Репортер».

Перший заступник голови з питань податкової та митної політики, член об’єднання «Самопоміч» Андрій  Журжій пояснив, які зміни потрібно провести, аби податкова реформа відбулася і люди відчули її ефективність.

На думку народного депутата, податкова реформа потребує п’ять основних змін. Дві з них стосуються реформування фіскальної служби. Перше – це  докорінна реорганізація фіскальної служби.

Депутат зазначив, що за офіційною інформацією державної фіскальної служби 1,5 тисячі компаній формують понад 80% державного бюджету. Це є так звані великі платники податків, які обслуговуються в офісах для великих платників, яких всього вісім по країні. Тому незрозумілою є наявність 60 тисяч податківців, які займаються збором решти 20% податків.

«Держава більше витрачає грошей на цю всю махіну і від непрозорого адміністрування та вибивання коштів з бізнесу,  ніж несе ризик,  що хтось не заплатить», – сказав Андрій Журжій.

Тому депутат вважає, що потрібно ліквідувати всі підрозділи ДПС нижче обласного рівня.

«Ми не говоримо про митні пости, а про податкові інспекції, які невідомо, що роблять. Нехай в обласних центрах надаються послуги по всьому регіоні, ведеться електронна звітність,  електронні консультації. Ліквідувавши підприємства нижче області, держава не нестиме жодних втрат та ризиків,  а лише спростить систему адміністрування та матиме електронну звітність.  Якщо держава через звітність буде знати, що десь в регіоні є злісний неплатник податків, тоді можна виїхати і забезпечити невідворотність покарання та показати, що відповідальність існує», – зауважив нардеп.

Позиція друга - ліквідація податкової міліції. Андрій Журжій пояснив, що найбільше стягнень до бюджету від неплатників податків було здійснено за судовими рішеннями,  а податкова міліція не мала до цього жодного відношення. Окрім цього, зараз в Україні є шість тисяч податкових міліціонерів, які порушили дві тисячі кримінальних справ за ухилення від оподаткування. А з них лише 49 було передано до суду з обвинувальним висновком.

«Ефективність передачі справ до суду трошки більше 2%. А скільки справ реально виграли,  взагалі невідомо. Ми вважаємо,  що маючи таку ефективність роботи податкової міліції, держава може її ліквідувати,  а функцію передати органам внутрішніх справ. Вести розмови про створення служб фінансових розслідувань немає сенсу, бо це омана для українського суспільства», – зазначив депутат.

Андрій Журжій стверджує, що скорочення ДПС та ліквідація податкової міліції – це ті кроки, які державі нічого не коштують,  але люди їх відчують.

Третє – податок на додану вартість.  Саме він вважається одним з найбільш корумпованих  податків в Україні.

«Система має забезпечити відсутність вимивання внутрішніх коштів. Якщо весь ПДВ буде забезпечений грошима, то податківці, які будуть його перевіряти стануть непотрібними. Держава має займатися відшкодуванням ПДВ. Давати обігові кошти, щоб бізнесмен міг пускати їх в оббіг, купувати нове обладнання та створювати додаткові. Це та річ,  яку держава може зробити для підтримки своїх підприємців», – розповів народний депутат.

Четверте – податок на прибуток.

«Поки бізнес не забирає гроші на споживання,  податок на прибуток не сплачується. Поки ви не виплачуєте дивіденди, гроші не забиратимуться. Це важливо оскільки кредити зараз дорогі,  а інвестицій немає і єдині кошти це ті, які генерує компанія. Державі це вигідно, бо за рахунок розвитку підприємства вона отримає більший податок на додану вартість від обладнання та податок від заробітних плат, якщо збільшиться кількість працівників. Держава з одного боку стимулюватиме створення нових робочих місць, а з іншого не втратить надходжень та перестане ганятися за податком на прибуток», – пояснив народний депутат.

П’яте – це податки на заробітну плату. Андрій Журжій говорить, що наразі заробітні плати підлягають найбільшому оподаткуванню у державі.

«В теперішніх умовах важко говорити про створення робочих місць, бо маємо дірявий пенсійний фонд, відсутню систему пенсійного страхування. Єдиний соціальний внесок є квазіподатком. Зараз на заробітній платі податок на фізичних осіб, військовий збір та єдиний соціальний внесок. Ми пропонуємо відмінити зайві податки та запровадити ставку 20%.  Це дозволить провести детінізацію зарплат. Держава має створити умови, щоб бізнесу було вигідно платити високі заробітні плати», – розповів Андрій Журжій.

На думку народного депутата, прийняття нового державного бюджету дає змогу обкласти його реформами у податковій сфері та тим самим зменшити державні видатки.  

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром