Луцькі підприємці просять скасувати орендну плату на час карантину

Луцькі підприємці просять скасувати орендну плату на час карантину

11 Квітня 2020, 18:32

Підприємці луцьких ринків просять скасувати орендну плату за землі на час карантину. 

Відповідну петицію створили 8 квітня в Єдиній системі місцевих петицій. 

Станом на 18:30 11 квітня петиція зібрала 128 голосів із 300 необхідних.

Текст звернення подаємо нижче:

«Підприємці несуть величезні збитки у зв'язку із тим, що ,готуючись до весняного сезону, ще на початку лютого 2020 р. закупили весняний товар і тепер не можуть його реалізувати. Ми не могли передбачити, що внаслідок Covid-19 будуть введені жорсткі карантинні заходи і ми не зможемо виходити на роботу, так само, як багато лучан не отримуємо заробітної плати.

Верховною радою України 17. 03. 2020р. був прийнятий закон № 533-IX і 30.03.2020 р. закон № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у звязку з поширенням коронавірусної хвороби (Covid-19 ). Цим законом, визначено зокрема, до підрозділу 10 « Інші перехідні положення», Розділу XX « Перехідні положення» Податкового кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2011р., №13-17, ст. 112) доповнити пунктами 52.1 - 52.5 такого змісту:

Пункт 52.4 : не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 р. Плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. Фізичним особам – платникам плати за землю перерахунок здійснюється контролюючим органом.

Також, Верховна Рада України внесла зміни у ч. 2 ст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», де карантин введений Кабінетом міністрів України внесено до переліку форс-мажорних обставин. Обставини непереборної сили, які унеможливлюють виконання у відповідних сферах зобовязань перед контрагентами.

Тому, дуже Вас просимо не нараховувати на час карантину орендарям для всіх ринків м. Луцька орендну плату за землі державної і комунальної власності в яких із Луцькою міською радою підписані діючі договори оренди земельних ділянок».