«Перша спроба розбилася об непохитну Юлію Вусенко»

27 Лютого 2017, 20:25
1946

Про те, що відбувалося під час сесії Луцької міської ради у п’ятницю, 24 лютого, не говорив хіба лінивий. Градус політичного нагрівання не спадає й досі.

Свою точку зору висловив і помічник нардепа Степана Івахіва Денис П'ятигорець.

Публікуємо його допис у Фейсбуку без змін:

«Що відбулося в Луцькій міській раді або історія політичних рейдерів

Сьогодні до мене звернулися кілька журналістів з Волині, щоб дізнатися мою думку з приводу подій, які відбулися в Луцькій міській раді в п’ятницю 24 лютого. Для тих, хто не в курсі – стисло поясню. В п’ятницю 24 лютого в Луцькій міській раді мало відбутися дві сесії – з початку позачергова, а потім – чергова. Чому так? Бо нажаль в Луцьку помер міський голова – Микола Ярославович Романюк. Раптова смерть міського голови передбачає перевибори. Для того, щоб вони відбулися треба виконати дві формальності – міська рада має проголосувати за дострокові припинення повноважень міського голови у зв’язку з його смертю, а вже на підставі цього рішення ЦВК має оголосити позачергові вибори. І послідовність має бути тільки така. Тобто без рішення сесії про начебто очевидний факт ЦВК не має право оголошувати дочасні вибори. Запам’ятайте цю тезу. Вона є дуже важливою для розуміння того, що відбулося в Луцькій міській раді, а головне – чому.

І ось – ситуація. Фракція «УРОПу» в луцькій міській раді, фракція «Батьківщини» та пару депутатів-ренегатів з БПП не приходять на позачергову сесію де мали розглядати питання припинення повноважень покійного Романюка. Але приходять на чергову, заявивши, що за «припинення повноважень міського голови голосувати неможна, бо це питання з позачергової сесії, а вона не відбулася, а зараз сесія чергова, тож треба переходити до будь-яких інших питань». Головуюча на сесії секретар міської ради (яка після смерті Миколи Ярославовича автоматично стала в.о. міського голови) Вусенко Юлія сказала – нічого подібного, давайте відкриємо позачергову сесію, проголосуємо єдине питання про припинення повноважень міського голови і запустимо процедуру дочасних виборів. Але ж ні, «УКРОПи» та «Батьківщина» почали стрибати навколо тендітної жінки, кричати на неї та вимагати забути про позачергову сесію та відкривати чергову. Але Вусенко виявилась значно сильніше за багатьох депутатів-чоловіків і наполягала на своєму – процес перевиборів треба запустити. «УКРОПи», на допомогу яким приїхав аж цілий голова їх фракції в облраді Рубльов, не погодилися і в цій патовій ситуації було прийнято рішення розійтися, щоб пізніше зібратися знову.

А тепер, власне, пояснення того, що відбулося. Волинській «УКРОП», а точніше його спонсори та керівники, двічі поспіль програвали вибори в Луцьку. З початку вибори програла Костанкевич і депутатом ВР став Ігор Лапін, потім вибори міського голови програв Товстенюк. На ці кампанії було витрачено по кілька мільйонів доларів, а результату – нуль. Злякавшись лучан та майбутньої поразки, керівники волинського «УКРОПу» вирішили безкоштовно рейдернути посаду міського голови Луцька. Як це зробити? Та дуже просто:

Перше – треба купити кілька депутатів міської ради, щоб в «УКРОПа» була більшість.

Друге – треба провалити голосування по «припиненню повноважень міського голови». Тоді ЦВК не зможе оголосити дочасні вибори і виконувати обов’язки мера буде Секретар міської ради.

Третє – маючи більшість, голосуєте за припинення повноважень діючого Секретаря Юлії Вусенко та обираєте секретарем голову фракції «УКРОП» в Луцькій міській раді.

І все. Ніяких виборів ще 3 роки (доки не прийде час чергових). Ніяких витрат на виборчу компанію – тільки на підкуп депутатів міської ради, але це копійки. І в результаті маєте контроль над виконкомом та міською радою. А це, в свою чергу, повний контроль над бюджетними коштами. І ніякою відповідальності перед лучанами – бо ж він не обраний мер, а «виконуючий обов’язки» - тобто перед виборцями немає жодних зобов’язань. Схема робоча, але дуже цинічна, бо всі її ідеологи та виконавці фактично поглумилися над пам’яттю великої людини - Миколи Романюка, та над всіма лучанами, в яких фактично крадеться конституційне право обирати нового очільника міста.

Саме такий план розробили юристи «УКРОПу» та намагалися його реалізувати минулої п’ятниці. Але перша спроба розбилася об непохитну Юлію Вусенко.

Як кажуть – далі буде…»

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром