Батьки дітей-аутистів вимагають не вживати назву хвороби, як лайку

27 Лютого 2017, 17:14
4890

Батьки дітей із розладами особистості вимагають, аби юрист, колишній свободівець Павло Заєць вибачився за вживання слова «аутист» у образливому значенні.

Про це повідомляє «Волинський інформаційний портал».

Видання пише, що 26 лютого на одному з луцьких сайтів з’явилася публікація, створена з допису на сторінці  Павла Зайця, де він розкритикував служби таксі, вживши слово «аутисти» як образу.

Щоправда, після того, як батьки дітей-аутистів та небайдужі користувачі соцмереж почали обурюватися такими висловлюваннями, Павло Заєць видалив слово «аутисти» зі свого допису, замінивши його словом «CENSORED» – шаблоном, який вставляють, аби замінити образливу або ненормативну лексику.

На переконання матерів луцьких дітей-аутистів, та дискусія, яка виникла між ними та автором допису після його публікації, обурила батьків ще більше, ніж вживання цього слова як образи. Оскільки спочатку вони сподівалися, що Павло Заєць вжив слово через незнання чи з необережності.

У коментарях до допису мама семирічного хлопчика-аутиста звернулася до автора допису: «Шановний авторе! Я, як мама дитини з аутизмом, ВИМАГАЮ Вашого офiцiйного вибачення перед усiма людьми, якi мають аутизм й батьками, якi виховують таких дiток! У Вас не те, що совiстi нема, у Вас немає поваги до людей з особливими потребами!». Натомість, Павло Заєць відповів на це так: «Шановна, попустіться, те що у вас хвора дитина, то звичайно біда, і я вам співчуваю, але це не дає вам ніяких ексклюзивних прав на використання слова АУТИСТ. Я вже мовчу про щось там вимагати у когось.

Ні вашу, ні будь-яку іншу дитину ніхто не ображав – мені здається, це зрозуміло всім адекватним людям, пост про проблеми сервісів таксі. А якщо ви хочете привернути увагу до проблеми хворих діток, то для цього є масса інших способів».

Далі ж дискусія набирала обертів, до неї долучилося чимало людей. Тож слово «аутисти» автор таки видалив, але словесну перепалку з батьками дітей-аутистів продовжував, неодноразово називаючи їх «тусовкою, вбитих горем мамаш», які «якогось хріна припхались» на його сторінку і «ниють про своїх дітей».

Батьки ж чекали вибачення за слово «аутисти» у лайливому значенні. Тож, так його і не дочекавшись, написали текст звернення Павлові Зайцеву. Його оприлюднила голова громадської організації «Повір у себе», яка об’єднує батьків, що виховують дітей з психофізичними розладами.

Подаємо звернення батьків дітей-аутистів без змін.

«Шановний пане Зайцю! Ви неодноразово заявляли, що Вашою задачею, як громадського діяча, ЮРИСТА, є відстоювання прав та інтересів всіх українців. З огляду на це, Ваш допис на Вашій сторінці у Фейсбук від 26 лютого 2017 року викликали стурбованість і обурення у тисяч українських сімей, в яких живуть люди з аутизмом. Висловлюючи своє незадоволення діями Луцьких служб таксі, Ви сказали: «…Я в шоці з Луцьких служб таксі і тих аутистів хто придумав таку систему». Використання слова «аутист» не за призначенням, є некоректним та констатує Ваше зневажливе ставлення до осіб з РАС (розладами аутичного спектру, – ВІП).

Такі вислови дискредитують Вас, як юриста та громадського діяча. Протягом дня члени ГО «ПОВІР У СЕБЕ» збентежені Вашими висловлюваннями. На превеликий жаль, вже не вперше в гонитві за «громадськими рейтингами» та лайками в соцмережі публічні люди дозволяють собі дискредитацію осіб з обмеженими можливостями перед багатомільйонною аудиторією, що суперечить здоровому глузду та приписам Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Це спричиняє негативний вплив і посилює упереджене ставлення суспільства до людей з особливими потребами. Стаття 5 Конвенції про права осіб з інвалідністю, ратифікована Україною, забороняє будь-яку дискримінацію за ознакою інвалідності й гарантує інвалідам рівний та ефективний правовий захист від дискримінації на будь-якому ґрунті.

Тому вимагаємо від Вас, «Громадського активіста» – Юриста і людини, яка мала б знати закони, не вживати слово «Аутист» як образливу характеристику та прибрати це слово з Ваших дописів у мережі Фейсбук. Як батьки, ми починаємо відчувати весь невиправданий негатив по відношенню до наших дітей одразу після їх народження. Тому з ГО «ПОВІР У СЕБЕ» окрім психолого-педагогічної і соціальної підтримки сімей, що виховують дітей з розладами спектру аутизму, веде велику просвітницьку роботу, руйнуючи існуючі стереотипи з метою підвищення обізнаності про синдром Аутизму і про реальні можливості людей з РАС.

2 квітня відзначається Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Щоб висловити свою підтримку і солідарність з такими людьми, запрошуємо Вас 2 квітня приєднатися до всесвітньої акції і долучитись до заходів що в тому числі буде проводити наша організація з метою поширення інформації про Аутизм. Це буде вважатися Вашим проявом поваги перед тисячами сімей, які виховують дітей з розладами спектру аутизму. Запрошуємо Вас відвідати ГО «ПОВІР У СЕБЕ» і познайомитись з нашими дітьми та їхніми родинами. Віримо, що ми можемо разом будувати Україну, в якій люди з особливими потребами займуть гідне місце в суспільстві. З повагою голова ГО «ПОВІР У СЕБЕ», І. О. Гачукова».

До слова, Інна Гачукова вже чотирнадцять років виховує доньку-аутистку Світлану. Сьогодні ж, 27 лютого, вона написала на своїй сторінці у соцмережі: «Більшого бруду за 14 років, ніж вчора за один вечір, на мене ще ніхто не виливав!».

Жінка розповідає, що за один день до неї та інших батьків дітей-аутистів звернулися чимало людей щодо неприємного інциденту, який трапився у медійному просторі вчора, 26 лютого. За її словами, батьки луцьких «дітей дощу» більше не можуть мовчати, оскільки випадок, коли слово «аутист» вживають як образу, на жаль, не одиничний. Це стосується і інших діагнозів.

Нагадаємо, що у кінці січня представниці Волинської обласної громадської організації батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку офіційно просили нардепа Олега Ляшка не вживати слово «даун» як образливу характеристику. Адже напередодні він неодноразово вжив це слово у дописах у соцмережі та в ефірі телеканалу «112».

Наразі ж вони вимагають від Павла Зайця публічного вибачення перед усіма людьми з розладами аутичного спектру. Адже, на думку батьків, те, що автор образливого допису залишиться без покарання, доведе іншим, що словесні образи дітей із особливими потребами – нормальна річ для суспільства, гідного називатися цивілізованим.

Коментарі
27 Лютого 2017, 23:52
весь мусор вилазить доверху діловий активіст
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром