Чому рак молочної залози часто виявляють на занедбаній стадії

20 Жовтня 2015, 14:38
3083

Жінки після 40 років обов’язково мають проходити щорічне обстеження у мамолога навіть за відсутності скарг.

Перед походом до мамолога жінки затягують час, займаючись самолікуванням і народною медициною, внаслідок цього рак молочної залози прогресує і призводить до негативних наслідків.

Торік у Волинській області діагностовано 296 випадків захворювання на рак молочної залози. Почути страшний діагноз може будь-яка жінка, проте в одних ризик захворюваності високий, а в інших – низький.

Завідувач мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Юрій Малімон каже, що якби жінки частіше займалися самообстеженням, то відсоток виявлених захворювань на ранніх стадіях був би набагато більшим. Окрім того, жінки після 40 років повинні обов’язково проходити щорічне обстеження у мамолога навіть за відсутності скарг.

«Сигналом захворювання є будь-які зміни, які відбуваються у молочних залозах: неприємні відчуття, болі,  виділення із сосків, ущільнення чи втягнення. Якщо жінка виявила у себе хоч один із симптомів, вона повинна неодмінно звернутися до лікаря», – розповідає Юрій Малімон.

Найбільше шансів на те, що пацієнт вилікується, звісно, на першій стадії. Зі збільшенням стадії відповідно зменшується відсоток жінок, які мають шанси на видужання. На жаль, на занедбаних стадіях відсоток тих, хто живе більш як п‘ять років, не перевищує 18%.

Хто перебуває в групі ризику захворювання на рак молочної залози і як правильно проводити самообстеження, читайте в інтерв’ю із завідувачем мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Юрієм Малімоном.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром