Волинські медики просять Зеленського врятувати заклади лікування хворих на туберкульоз

07 Квітня 2020, 16:10
Працівники Комунального підприємства «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» 3918
Працівники Комунального підприємства «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр»

Працівники Комунального підприємства «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Волинської обласної ради звернулися до Президента України Володимира Зеленського.

Генеральний директор закладу Іван Нискогуз, звернувся від імені усіх працівників, з вимогою не допустити погіршення епідемічної ситуації з туберкульозу в Україні. 

«Володимире Олександровичу, ви керуєте державою з тяжко хворою системою управління. Інакше як пояснити, що на моє звернення, звернення нашого підприємства до Кабінету Міністрів України, особисто до прєм'єр-міністра, МОЗ України щодо недопущення руйнування системи протитуберкульозної допомоги, я та наше підприємство надавали відповідь в результаті самі собі, і це підтверджується даними документами. Крім того є звернення Волинської обласної ради до Президента України, МОЗ та НСЗУ про недостатнє фінансування протитуберкульозної служби після впровадження медичної реформи», – сказав пан Нискогуз.

Суть звернень медиків полягала у вкрай незадовільному фінансуванні протитуберкульозних заходів після впровадження медичної реформи, внаслідок чого страждає діагностика та лікування туберкульозу.

«Ми активно проводили у нашій області реформу протитуберкульозної служби. В процесі медичної реформи протягом короткого часу ми провели реорганізацію протитуберкульозних лікарень Волинської області шляхом злиття, результатом якої стало закриття двох лікарень та у найближчому майбутньому буде закрита ще одна лікарня,  у м. Луцьку залишиться єдиний стаціонар для хворих на туберкульоз у нашому регіоні. За півтора року ми вже скоротили персонал з 530 до 300 працівників, частина яких працює на неповний робочий день. Протягом найближчих кількох місяців буде скорочено ще не менше 50 працівників», – сказав гениральний директор.

В результатіу медзакладі отримали договір від НСЗУ та фінансуванння, якого недостатньо навіть на оплату праці працівників. Немає коштів на на харчуваня хворих, ні на купівлю медикаменти, ні на засоби захисту працівників. Також фінансування відсутнє на оплату комунальних послуги, воду, газ, вивіз сміття.

У зверненій йдеться, що усі запити медиків, зауваження, що виникне така ситуація, НСЗУ ігнорувала, жодної відповіді на листи не отримали. Натомість, усно їхні представники пропонували у лікарні вводити платні послуги для інших категорій населення.

«Пане президенте, туберкульоз як і СОVID-19 відноситься до особливо небезпечних інфекцій, тому пропонувати проходити різного роду обстеження пацієнтам не з туберкульозом у протитуберкульозних закладах, це свідомо наражати їх на ризик інфікуватися туберкульозом.

Пане президенте, ви нещодавно заявили що медицина вимагає особливої уваги. Тому ми вимагаємо від вас дати відповідь, що це за реформа, яка призвела до кількаразового скорочення фінансування протитуберкульозних заходів, кількаразового скорочення персоналу та зменшення оплати працівникав, які залишилися та неможливість забезпечити навіть базове фінансування», – наголосив пан Іван.

 

На даний час на розгляді  Володимира Зеленського знаходиться петиція №22/083458-еп «Щодо недопущення руйнування фтизіатричної галузі України». Луцькі лікарі повністю підтримують вимоги викладені в цій петиції.

 

Коментарі
09 Квітня 2020, 00:55
Мужні люди, які кожен день наражаються на небезпеку інфікування ще далеко до того, як появився коронавірус. А до них держава ставиться так несправедливо.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром