Митне беззаконня: фіскали не виконують рішення суду щодо розмитнення іномарки

24 Лютого 2017, 14:42
7060 Джерело: Автотема

Попри те, що апеляційний суд дозволив розмитнити за пільговими ставками автомобіль, куплений з митного складу, ДФС і досі не виконала рішення у добровільному порядку.

Справа Людмили Ульчак, яка придбала вживане авто з митного складу набула неабиякого розголосу далеко за межами області.

Нагадаємо, що навесні 2016 року у Верховній Раді ухвалили законопроект, який дозволяє купувати вживані іномарки за зниженими ставками акцизного збору.

Лучанка Людмила Ульчак придбала іномарку та хотіла розмитнити її за пільговим акцизом відповідно до закону. Щоправда, купувала авто не безпосередньо за кордоном, а на митному складі. Відмову у проведенні митного оформлення транспортного засобу представники ДФС мотивували тим, що громадянка не самостійно перетнула кордон на купленому авто.

Натомість, Волинський окружний адміністративний суд, а згодом і Львівський апеляційний суд, постановили, що покупка з митного складу правомірна та зобов’язали митницю провести митне оформлення транспортного засобу.

Читайте також: Лучанка, яка придбала авто на митному складі, півроку судилася з фіскалами.

Проте адвокат жінки Богдан Ульчак розповідає – станом на 24 лютого митники рішення суду не виконали.

«Після рішення Львівського апеляційного господарського суду рішення суду набрало законної сили, тобто було скасовано картку відмови митниці у проведенні митного оформлення транспортного засобу та зобов’язано митницю провести митне оформлення згідно поданої митної декларації», – повідомив Богдан Ульчак.

Відтак, у Волинському окружному адміністративному суді адвокат отримав виконавчий лист для примусового виконання рішення суду. Також він ініціюватиме питання про порушення кримінальної справи відносно посадових осіб митного органу за невиконання посадовими особами митного органу рішення суду.

«Виконавчий лист уже скеровано до відділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби головного управління юстиції у Волинській області», – констатував адвокат.

Тим часом ні голова фіскальної служби Роман Насіров, ні міністр Юстиції України Петро Петренко ще не дали жодних роз’яснень щодо дій митників.

Натомість у парламенті кажуть, що позитивне рішення суду у справі Людмили Ульчак буде сигналом, аби відкривати митні склади по Україні та дозволити громадянам купувати іномарки за зниженим акцизом, не перетинаючи кордон для їх покупки.


Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
25 Лютого 2017, 13:47
Насірову не вигідно, того і не розмитнюють. Шо ж тут не ясно.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром