«Гідної заміни Романюку немає»: якою бачать лучани передвиборчу міську раду

24 Лютого 2017, 11:36
2015

У Луцьку триває боротьба за крісло секретаря міської ради, який зо півроку буде обіймати посаду міського голови, аж до проведення виборів.

Вже сьогодні у міській раді планується «фатальне» голосування, яке покаже наскільки депутати вміють приймати зважені рішення і чи заспівають вони в унісон фінансовим важелям впливу окремих політсил, пише Волинське агентство розслідувань.

Та поки між обранцями, чиновниками, політологами та медіа-експертами тривають палкі дискусії на тему «хто кращий» – думкою громади так ніхто і не поцікавився.

Журналісти видання спробували з’ясувати у лучан, що вони думають з приводу зняття одного секретаря та обрання іншого і, власне, якою вони бачать міську владу до обрання нового мера.

За результатами моніторингового опитування, яке проводилось у мережі Інтернет, лучани переконані, що міська влада повинна працювати у попередньому темпі, який задав нині покійний голова міста Микола Романюк. Попри усі політичні чвари, після смерті Луцького міського голови міська влада та громада опинились у певній прострації. Зокрема, чиновники не розуміли, як рухатись далі, а суспільство – як місто буде жити без свого «господарника». Одразу ж після поховання Миколи Романюка виник небувалий ажіотаж навколо вакантного крісла міського голови, тож багато буденних міських проблем відійшли на задній план.

Натомість, як показали результати моніторингового опитування Волинського агентства розслідувань, громада хоче, аби місто рухалось вперед у тому ж режимі, який напрацювала команда колишнього мера.

«Не хочеться, аби те що зробив Микола Ярославович було зруйновано кимось некомпетентним. Хочеться, щоб депутати і чиновники перестали гризтись за «місце під сонцем» і продовжили виконувати свої прямі обов’язки – служити людям, а не чиїмось меркантильним інтересам», – розповів 24-річний працівник банку Сергій.

«Хто б там що не казав, а покійний Романюк таки тримав усе під контролем. Якщо тако брати: ЦНАП, ремонт дворів і доріг, благоустрій міста, утеплення і ще багато чого – це його заслуга. Звісно, сам би він усього не подужав, йому помагали багато хто. Тому хочеться, аби всьо лишилось хоча б на тому рівні, як намагався тримати Романюк», – зауважила 57-річна продавчиня квітів Ірина.

«Таке враження, що Луцьк тільки й живе тими виборами – замість того, аби призначити вибори нового мера, вони почали як собаки гризтись за крісло секретаря міської ради. Попри критику Вусенко є людиною котра не підкорилася УКРОПу. Але як то вже між собою не можуть домовитись, то що буде далі – підуть дулі з трибуни один-одному тикати чи волосся рвати? А депутати як після смерті Романюка заворушились, як щурі з тонучого корабля шукають де смачніша нірка. Все в них зав’язано на грошах, на владі… Нема влади й грошей – ти ніхто. От і шукають місце де тепліше», – поділився думками 41-річний власник кав’ярні Юрій.

«Романюк був толковий мер. Да, вмів дружити і з тими, і з тими, але таки як міський голова – багато чого зробив хорошого. Чесно – і команда в нього була нормальна. Вмів і построїти і порадитись з ними. Зараз я геть не бачу нікого, хто міг би стати йому хорошою заміною, та й геть не хотілося б аби у владу прийшли непонятно-хто», – розказав 47-річний музикант Володимир.

«Чи знайдеться нормальна заміна Романюку?! Та я сумніваюсь. Хоч він був ще тим «комсомольцем», та зараз реально не видно достойної заміни. Або такі ж «комсомольці», або «жовтенята», яким не те що місто – маленький курник шкода в руки дати, бо розвалять. Цирк влаштували з тим секретарем у міськраді. Вже кажуть між депутатами «порішали» шо та як, кого і за скільки. Вони напевно думають, що ми досі такі дурні і не знаємо як то робиться», – переконаний 54-річний продавець взуття Сергій.

«В мене таке враження, що Романюка ще не встигли поховати, а депутати і чиновники вже почали малювати плани на майбутнє: кому крісло мера, кому зама, а кому секретаря. В них напевно вже все розписано. У нього була своя команда надійних людей, які чітко виконували вказівки. А тепер… Всі вони працюють на свою кишеню. Меркантильність та жадібність вже аж пре з них. Вони забули, що повинні працювати на людей і для людей, а не для задоволення прихоті олігархів та обслуговування партійних босів», – запевнила 31-річна викладачка Наталія.

Таким чином, за результатами моніторингового опитування, участь у якому взяло близько сотні лучан, 64% воліють, аби місто розвивалось у тому напрямку та темпі, який задав у попередні роки Микола Романюк та його команда. 27% вірять, що нові люди, взявшись за владний штурвал – одразу візьмуться змінювати усе та підлаштовувати під себе. 78% лучан переконані, що пристрасті, які розгорнулись у міській раді це типовий переділ сфер впливу, відстоювання особистих меркантильних інтересів та встановлення максимальної підконтрольності одній політсилі.

Зрештою, чи так це насправді, покаже сьогоднішнє голосування на позачерговій сесії міської ради. Думка лучан стане важливою лише під час боротьби на виборах. Наразі громаді лишається лише спостерігати за тим, чи почнуть депутати тотально міняти кашкети у колір символіки однієї з олігархічних партій, чи можливо дотримуватимуться однієї з основних конституційних засад – служити народу.

 

Коментарі
28 Лютого 2017, 18:05
так-таки немає заміни?
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром