Як підтримують демобілізованих учасників АТО

16 Червня 2015, 17:05
4394

У Луцьку розробили План заходів щодо підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2015 рік, а також соціально-правової, трудової та медичної реабілітації.

Учасників бойових дій та інвалідів війни із числа демобілізованих учасників АТО реєструють в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків, щоб знати і розуміти, в кого які потреби і хто чого потребує.

У План заходів входять:               

  • відшкодування пільг на оплату житлово-комунальних послуг,
  • забезпечення санаторно-курортним лікуванням,
  • надання соціально-медичних, соціально-психологічних та соціально-побутових послуг,
  • створення групи  взаємопідтримки  демобілізованих учасників антитерористичної операції  та членів їх сімей,
  • проведення благодійних заходів для сімей демобілізованих учасників антитерористичної операції,
  • сприяння працевлаштуванню на вакантні посади учасників АТО та організація їх професійного навчання або ж сприяння тимчасовій зайнятості,
  • забезпечення у комунальних лікувально-профілактичних закладах міста безоплатного медичного огляду та обстеження,
  • створення інформаційного бюлетеня з питань медико-соціальної, соціально-психологічної та фізичної реабілітації,
  • здійснення першочергового розгляду звернень учасників АТО та членів сімей загиблих в зоні проведення АТО щодо відведення земельних ділянок.

Управлінню освіти доручено створити в загальноосвітніх навчальних закладах міста куточки пам’яті загиблих в зоні АТО та Дошку Слави «Вони захищають Батьківщину» і активізувати волонтерську роботу серед учнів.

Крім того, за Планом, визначають потреби демобілізованих осіб (сімей) та забезпечують соціальний супровід тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах.

Для учасників АТО і родин працює консультативна лінія «Телефон довіри» із залученням фахових спеціалістів (психолог, психотерапевт, педагог, юрист) - 256042.

21-річний Сергій Федотов воював у складі колишньої 51-ї бригади, нині має статус учасника АТО, є інвалідом війни ІІ групи, адже отримав поранення грудної клітки і пошкодження кінцівок ніг. Проходить лікування в Києві, невдовзі відправлється до Німеччини, де йому мають зробити протезування. Звертався в департамент соціальної політики, виділили 800 гривень на дорогу до столиці і назад, ще раніше виділяли 500 гривень на бронежилет. Нині ж потреби у відшкодуванні оплати житлово-комунальних послуг та санаторно-курортному лікуванні не має, бо ще мусить лікуватись за кордоном. Мама хлопця Світлана Анатоліївна каже, що дуже допомагають волонтери з Києва та прості добрі люди:

«До міськради звертались кілька разів щодо виділення земельної ділянки, однак в межах Луцька чи в Луцькому районі вільної землі немає, а за 60 км вона нам не потрібна. Особливо я вдячна начальнику відділу оборонно-мобілізаційної та режимно-секретної роботи міськради Ніні Бенесько, яка завжди приходить на поміч та розрадить і підкаже».

Ольга БУЗУЛУК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром