Луцький зоопарк: показали результат модернізації

18 Жовтня 2015, 16:47
5957

Реконструйований звіринець з новою огорожею, вольєрами і доріжками радо зустрів іноземних та місцевих гостей.

На відкриття зоопарку завітали координатори проекту «Модернізація зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони в Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму» Марчін Грабські та Олександр Ковальський, мер міста Микола Романюк, перший заступник міського голови Тарас Яковлев, а також директори зоопарків з різних міст України та гості з Польщі.

Очільник міста подякував усім, хто долучився до оновлення луцького звіринця і висловив надію на подальшу співпрацю у рамках «Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна».

«На цьому оновлення зоопарку ще не завершується. У рамках проекту є ще багато задумок щодо Луцька. Тож ми робитимемо усе можливе, щоб люди приходили сюди і з радістю відпочивали», – зазначив Микола Романюк.

Про те, що іноземці і надалі співпрацюватимуть з лучанами, розповів і координатор проекту з польської сторони Марчін Грабскі.

«Дуже дякую усім за співпрацю. Я впевнений, що це наш не останній спільний проект. У майбутньому будуть ще нові задуми та ідеї, які ми разом втілюватимемо», – запевнив Марчін Грабскі.

Координатор проекту з польської сторони Марчін Грабскі, Олена Семенюк та мер Луцька Микола Романюк
Координатор проекту з польської сторони Марчін Грабскі, Олена Семенюк та мер Луцька Микола Романюк

Координатор проекту з української сторони зазначив, що під час втілення задуму виникало чимало проблем і сумнівів, проте злагоджена робота команди сприяла такому гарному результату.

«Ми 5 років ішли до цього, але це ще не кінець. До завершення цього року всередині зоопарку ще багато чого зміниться: будуть скульптури тварин натуральної величини для того, щоб люди із вадами зору могли тактильно зрозуміти, які звірі є у зоопарку. Також з’явиться 13 нових вольєрів, огорожі, а ще у місті буде нова туристична інфраструктура і знаки на в’їзді», – зауважив Олександр Ковальський.

Олександр Ковальський та Сергій Ткачук
Олександр Ковальський та Сергій Ткачук

Координатор також додав, що коштів, які були передбачені на проект, не лише вистачило, а й навіть стало більше. Адже у цьому випадку таке негативне явище як інфляція зіграло досить позитивну роль. Тож організаторам вдалося зробити вдвічі більше, ніж було заплановано.
Директор Луцького зоопарку Людмила Денисенко запевняє, що оновлений звіринець суттєво змінився після реалізації ідей проекту.

«Перш за все, ми нарешті задіяли всю територію зоопарку. Раніше використовувалася лише половина, а це рівно два гектари. На місці частини, де наразі повстало велике лев’яче містечко, колись були чагарники і туди майже ніхто з відвідувачів не доходив. Якісно оновили систему пішохідних доріжок, на яких вимостили бруківку, відновили освітлення, замінили повністю огорожу, яка тут була ще з дня заснування зоопарку. Окрім того, зробили водопровід і каналізацію. Тож тепер можна набирати воду з кранів, а не з відрами ходити до ставка», – повідомила Людмила Денисенко.

Людмила Денисенко отримала презент від гостей
Людмила Денисенко отримала презент від гостей

Зміни в зоопарку помітили і відвідувачі, яких чимало зібралося на відкритті. Найбільше гості раділи з того, що тепер можна ходити по рівним доріжкам, а також користуватися пандусами. 

«Це вже дійсно новий рівень. Ми були в інших зоопарках країни і можемо із впевненістю сказати, що наш тепер не гірший. Проте тварин трохи ще замало», – поділася враженнями відвідувачка Олена.

Загалом гості звіринця зійшлися у думці, що луцький зоопарк має повне право претендувати на звання європейського. Та все ж, тут-таки не вистачає більшого різноманіття тварин. Маленькі глядачі із радістю подивилися б ще й на верблюдів, слонів та жираф. 

Більш вибагливі, наприклад ті, хто побував в американському зоопарку говорять, що наш звіринець поки до іноземного рівня не дотягує, проте тепер тут хоч без сліз можна дивитися на умови, в яких проживають тваринки.

Малеча, яка завітала на відкриття із радістю годувала та гладила трохи наляканих публікою звірів. Окрім того, для маленьких відвідувачів підготували розважальну програму із конкурсами та вікторинами.

Тож дирекція луцького зоопарку надіється, що до закладу тепер навідуватиметься більше гостей, а тваринкам стане ще комфортніше перебувати у нових умовах.

Оксана ВЛАСЮК



















Коментарі
19 Жовтня 2015, 17:04
гарне свято для міста. вдячні міському голові зокрема за організацію та розвиток міста.
19 Жовтня 2015, 20:04
місто дійсно почало розвиватись за час перебування в кріслі мера Миколи Ярославовича. саме такого кандидата варто підтримати на виборах.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром