У Луцьку на коронавірус захворіла працівниця медичної установи

27 Березня 2020, 18:50
У Луцьку на коронавірус захворіла працівниця медичної установи 31165
У Луцьку на коронавірус захворіла працівниця медичної установи

Офіційно на Волині зараз два підтверджених випадки захворювання на коронавірус, але щодо другого посадовці уникають детальних коментарів.

Крім 7-річної дитини з села Гірка Полонка Луцького району, про яку раніше дали доволі детальну інформацію, захворювання діагностували в «дорослої жінки». 

Саме так повідомили про друге зараження чиновники під час брифінгу в ОДА, присвяченому ситуації з протидією поширенню пандемії. За інформацією різних і незалежних один від одного джерел редакції Район.Медицина стало відомо, що йдеться про працівницю однієї з медичних установ Луцька. 

Зважаючи на суспільну важливість цієї інформації та той факт, що в соцмережах громадяни уже обговорюють ім'я і посаду цієї людини, наші журналісти намагалися отримати офіційні коментарі – підтвердження або спростування –  від профільних чиновників та медиків-посадовців.

Начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, відмовився надавати будь-які коментарі з цього питання, посилаючись на лікарську таємницю, запитав тільки «Чи ви себе чуєте?». Однак, він і не заперечив інформації про виявлення хвороби у медика. На запитання про заходи у медзакладі взагалі не відповів, а кинув слухавку. 

Один з відповідальних посадовців медичного закладу, про який йдеться в повідомленнях наших джерел, теж відмовився коментувати інформацію про інфікування, але зазначив, що при гострій потребі пацієнтам допомогу в закладі продовжують надавати, скасовані тільки усі планові лікування.

Зважаючи на такі обставини, журналісти  Район.Медицина звернулися до медіа-юристів за роз’ясненням, коли суспільний інтерес переважає лікарську таємницю. Надаємо розлогий коментар експертки, медіа-юристки, голови правління Національної асоціації українських медіа Тетяни Котюжинської. 

«Ніякої лікарської таємниці тут немає. Вся інформація про випадки інфікування, епідемію, карантин є суспільно важливою відповідно до Закону України «Про запобігання інфекційним захворюванням», на підставі якого введено надзвичайну ситуацію і карантин.

Крім того за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, держава зобов’язана інформувати про інфікування медиків.  Це йде навіть окремою графою звітності. Світова спільнота сильно критикувала Китай за те, що вони приховували захворювання серед медичного персоналу. 

Все, що стосується медика, держава не має права приховувати, про такі факти має бути поінформоване суспільство і ВООЗ негайно.  Це свідчить, про стан захищеності або ні медичних працівників і їхнє бюджетне забезпечення під час карантину.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», державні установи мають надавати відповіді негайно і не пізніше 48 годин, коли про це стало відомо. Адже йдеться про життя і здоров’я громадян», – пояснила Тетяна Котюжинська. 

Медики закладу, які погодилися з нами анонімно поспілкуватися, підтверджують, що є така інформація, але офіційно їх ніхто о не поінформував про ситуацію, додаткових заходів керівництво досі не вжило. Крім того, медики стурбовані, що не мають додаткових і надійних засобів захисту. Їм навіть не забезпечують прання халатів, медичних піжам тощо. Все, що на сьогодні має медперсонал, за словами співрозмовників,  вони купували самостійно.

Читайте також: На Волині у восьми людей підозрюють коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментарі
27 Березня 2020, 21:26
ніякої лікарської таємниці не буде. вас просто пошлють нахер. не можна бути такими тупими і наглими.
27 Березня 2020, 21:55
Нажаль це головний лікар міської лікарні 2. Тому приймуть всі це до уваги. Можливо хтось мав контакти з пані Духневич
27 Березня 2020, 22:17
Жінка, що у місті Конотоп на Сумщині померла від коронавірусу, мала як мінімум 70 контактів з людьми, оскільки була знахаркою.<br/>Про це у відеозверненні на своїй сторінці у Facebook повідомив мер Конотопа Артем Семеніхін.<br/><br/>«Хочу повідомити, що сьогодні надійшла інформація з Сумської лабораторії про те, що захворювання на коронавірус у жінки, яка позавчора померла і мала 76 років, на жаль, підтвердилося. Також експрес-тестами підтверджено захворювання ще 3 її близьких: це син, донька і онук. Встановлено коло її спілкування. Попередньо – це 70 осіб», - заявив міський голова.<br/><br/>За його словами, померла надавала відьмівські послуги , тож до неї зверталося багато людей.<br/><br/>«І, відповідно, тільки 70 осіб нам вдалося встановити, з ким вона контактувала, але, на жаль, людей може бути значно більше», - сказав Семеніхін.<br/><br/>Як повідомляв Укрінформ, коронавірус виявили у 76-річної жительки села Козацьке Конотопського району. Жінка, яка проживала з онуком, працівником місцевої «швидкої допомоги», потрапила до Конотопської ЦРЛ 23 березня. До цього вона хворіла шість днів. Хвору помістили до реанімаційного відділення лікарні, під’єднали до апарату штучної вентиляції легенів, однак вона 25 березня померла.Люди добрі не ходіть по відьмаках.Не займайтесь самолікуванням.
27 Березня 2020, 22:43
То викатувати яйцем та виливати воском точно не допоможе
27 Березня 2020, 23:24
Ну чого наші чиновники такі тупі... сказали би відразу - люди поговорили би і на другий день забули. Ну, може, не на другий... Але тепер до цієї ситуації прикована увага всєх кому не лєнь. Громадськість, журналісти, юристи... скоро вся країна заговорить. Так вам і треба!!! Бо не треба робити з нас дурнів... Коронавірусу ваші чини і посади - ПОФІГ!,так як вам пофіг простий народ... І, доречі. ніхто у вашу інформацію по області НЕ вірить.
27 Березня 2020, 23:54
Причому тут лікарська таємниця??? Вона що, на СНІД захворіла під час епідемії??? Нічого нема секретного в цьому! А шифруються ті, які уникають самоізоляції! А від людей не скриєш, місто невелике,- то таємницями лиш обурюєте народ.
28 Березня 2020, 00:24
Вже депутати скривали результати тестування! Крім обурення, не викликали до себе нічого! Тож таємниці неумісні у розпал пандемії!
28 Березня 2020, 08:08
Це головний лікар другої міської лікарні, яка зараз перебуває в реанімації в інфекційній лікарні. Хвора на короновірус і це підтверджено лабораторного. Проблема в тому, що жінка нещодавно відвідувала з чоловіком Іспанію. Прилетівши додому не пішла на самоізоляцію, вийшла в звичайному режимі на роботу. Через декілька днів стало зле, її пробували лікувати в себе на роботі. Нічого не вийшло. А тепер думайте, з скількома Людмила вона контактувала і яру це так петель скрив п’ють. Як мініму: де її лікарська етика, як максиму - свідоме зараження людей( кримінальна відповідальність)
28 Березня 2020, 09:21
Ті під.... Мовчать, кажуть лікарська таємниця..<br/>А хай Духневич розповість, скільки? з людьми за останні два тижні контактувала а ті люди розносять во всій області-це ЖАХ!!!<br/>Мало того що про неї Мовчать, так щей Мовчать про реальну кількість людей заражених, в Луцьку, і області.. <br/>Не хай люди не знаючи розносять замаху.... <br/>Це самим розстріл за брехню прийняти потрібно, чи як????<br/>Інформація 100%- від різних лікарів &amp;quot;по секрету&amp;quot; (((
28 Березня 2020, 10:08
Хоча церкви розсадники зарази закрили на карантин.
28 Березня 2020, 11:01
Є ЩЕ БАЖАЮЧІ ПОЦІЛУВАТИ БАТЮШКУ В ДУПУ
28 Березня 2020, 11:11
цікаво, як медпрацівник міг заразитися адже у нас тільки одне офіційне підтвердження хвороби
28 Березня 2020, 11:51
За законами військового часу
28 Березня 2020, 12:14
То все дешеві путівки та безвіз від кінченого бариги.Їдете підтирайте дупи а воно збиралося і далі грабувати країну зі своїм Рошен
28 Березня 2020, 12:55
Нехай пані лікарка одужує. Але якщо ця інформація про Іспанію, про НЕсамоізоляцію, про вихід на роботу правдива, то залишається лише молитися за здоров'я сотень людей, яких вона своїми злочинними діями наразила на смертельну небезпеку.
28 Березня 2020, 15:14
Якщо є кримінальна відповідальність за приховання інфікування, то ця людина Духневич як мін має одужати і нести повнв крим відповідаььність. Це не людина з селс в якої 10 класів,а мед працівник яка повинна була перша вжити заходити про самоізуляцію. А не наражати ьюдей і персонал який потім мав би нас і лікувати вразі не дай Боже розповсюдженню серйозному.
28 Березня 2020, 16:26
От і є перша об'єктивна причина для покарання. Побачимо, чи далі буде на цій посаді головний лікар. А як щодо штрафів. Не пора вже почати карати гривнею?. Це не якась необізнана, непроїнформована бабуся, це освічена посадова особа. Повинна нести повну відповідальність. Слово за тими, хто грозився штрафувати!
28 Березня 2020, 16:52
Дійсно як може медик з багатолітнім стажем піддати небезпеці зараження свого колективу. А лікарі нам як зараз необхідні!!! Надіюся що ця спільна біда почне показувати що ми всі Люди. Не вищого сорту не нижчого, а просто Люди!! Які всі заслуговують на рівні права та на рівну відповідальність. РS : бо втікти вже немає куди)) А відпочити ви вже їздили((
28 Березня 2020, 16:53
Дійсно як може медик з багатолітнім стажем піддати небезпеці зараження свого колективу. А лікарі нам як зараз необхідні!!! Надіюся що ця спільна біда почне показувати що ми всі Люди. Не вищого сорту не нижчого, а просто Люди!! Які всі заслуговують на рівні права та на рівну відповідальність. РS : бо втікти вже немає куди)) А відпочити ви вже їздили((
28 Березня 2020, 16:53
Дійсно як може медик з багатолітнім стажем піддати небезпеці зараження свого колективу. А лікарі нам як зараз необхідні!!! Надіюся що ця спільна біда почне показувати що ми всі Люди. Не вищого сорту не нижчого, а просто Люди!! Які всі заслуговують на рівні права та на рівну відповідальність. РS : бо втікти вже немає куди)) А відпочити ви вже їздили((
28 Березня 2020, 17:01
На одному сайті кажуть, що була в Швейцарії, на іншому - Франція, тут - Іспанія. Люди придумують і гадають, не знають правди і звинувачують. Я не дивуюсь, що цю інформацію тримають в таємниці. Всі знають випадки, де люди влаштовують самосуд!<br/>А як же версія в якій лікар не була за кордоном, а заразилась від пацієнта і при перших ознаках захворювання самоізолювалась. Але ж ні... Людям така версія не цікава, нема про що поговорити, кого звинуватити, вилити свій негатив.
28 Березня 2020, 17:01
На одному сайті кажуть, що була в Швейцарії, на іншому - Франція, тут - Іспанія. Люди придумують і гадають, не знають правди і звинувачують. Я не дивуюсь, що цю інформацію тримають в таємниці. Всі знають випадки, де люди влаштовують самосуд!<br/>А як же версія в якій лікар не була за кордоном, а заразилась від пацієнта і при перших ознаках захворювання самоізолювалась. Але ж ні... Людям така версія не цікава, нема про що поговорити, кого звинуватити, вилити свій негатив.
28 Березня 2020, 18:57
ізоляції не було. не факт, що захворіла на відпочинку, а не від контакту з віпом, котрий вирішив завуалювати свою хворобу перед простими смертними, збрехавши загалу про хибні дані тесту та відправився на лікування в столицю. <br/>заразилась Духневич від привезеного Мартиняком з Франції чи за собою курортного вірусу, похибка все та ж: нехтування карантином
28 Березня 2020, 20:39
Ви про це так говорите, ніби маєте докази. Може надасте їх загалу.
29 Березня 2020, 00:05
ВОНА МАБУТЬ ВИКАТУВАЛА КОРОНАВІРУС ЯЙЦЕМ ВІД СТРАУСА-думала допоможе.Не варто займатися самолікуванням.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром