У Луцьку відкрили виставку європейських митців «Епоха майстрів – час вкаже майстра»

19 Лютого 2017, 13:31
3240

Відвідувачі можуть побачити більше 100 робіт від 33 мистців – представників сучасного малярства України, Польщі, Білорусі, Німеччини та Великої Британії.

Одна з наймасштабніших на Волині експозицій професійних європейських митців «Епоха майстрів – час вкаже майстра» відкрилася у Галереї мистецтв Національної спілки художників України – пише ІА «Волинські новини».

Мистецька подія організована Генеральним консульством Польщі у Луцьку, Спілкою художників Польщі, Волинською організацією НСХУ.

Стартом виставкової подорожі проекту стала галерея Parterу Білостоку (Польща)у січні цього року. Наразі до Луцька для презентації «Епохи майстрів…» завітали українські учасники проекту – Ігор Дрозд-ДужинськіВіктор Хаджинов, Маргарита Витязь і Володимир Батров.


 

Ідея цього амбітного проекту належить художнику Ігорю Дрозду-Дужинські. Йому вдалося залучити до втілення свого задуму художників з різних країн, неповторних у своїх творчих практиках та індивідуальних інтерпретаціях, зачепивши їхні амбіції своєрідним чином, а саме: надаючи право обрати найкращих з професіоналів єдиному правдивому «мистецтвознавцю» – часу.

«Мистецтво – це дуже велика можливість виразити найглибші думки найпростішим способом. – вважає Ігор Дрозд-Дужинські. – Мистецтво тим самим допомагає людям будувати міжкультурні «мости» у комунікації. Культурне розмаїття людства поглиблюється, але різні народи віднаходять все більше засобів, аби зберегти свою цілісність і культурне обличчя. Ось і цей проект – своєрідний «міст» у міжкультурному спілкуванні».

У свою чергу, львівський художник Віктор Хаджинов зауважив: «Так сталося, що ми є членами Варшавського осередку Спілки художників Польщі. Тішимося тим, що сталася така можливість провести таку виставку у Луцьку після того, як дуже гарно вона була сприйнята у Польщі. Це чудовий міжнародний рух культури українсько-польської. І це дуже потрібно нам в цей час. Маємо надію попрямувати з цієї виставкою до Києва і показати її у Музеї Тараса Шевченка».

Експозиція демонструє глядачеві різноманіття тем, технік і жанрів, та очевидно, що загалом європейські художники надають перевагу абстрактній мові вираження, експериментують з техніками і фактурами, змушують розкодовувати візуальні образи – часом підкреслено прості, а деколи фантазійні і деталізовані.

Український глядач, вихований десятиріччями на соцреалізмі, і, відверто кажучи, досі мабуть напівсвідомо керується у сприйнятті творів сучасного мистецтва установками неактуальними, мусить попрацювати над власним культурним бекграундом та підготуватися до зустрічі з кардинально іншим підходом в образотворенні – таким що спонукає до осмислення твору, пошуку власних інтуїтивних рефлексій та певного досвіду у спілкуванні з сучасним малярством.














 

Фото робіт надані Ігорем Дроздом-Дужинські

Фото події автора Марії ПИЛИПЧУК

Коментарі
21 Лютого 2017, 02:57
Цікава виставка для загального розвитку я такого не бачив.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром