Луцького активіста обурили серпи і молоти на Сході України

14 Лютого 2017, 14:52
1854

У Харкові ніхто не опікується процесом декомунізації. У центрі міста на розі пл. Конституції та пров. Вірменського на одному з будинків досі височіє шпиль із комуністичною зіркою.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів Радим Романюк, громадський активіст із Луцька.

«Вирушили з друзями на схід України, аби підтримати блокаду Донбасу, - розповідає Радим. – По дорозі в Донецьку область заїхали до Харкова, а там усюди радянські назви. Рухалися по навігації. Наш маршрут пролягав через проспект Московський. Поблизу іде гілка метро, яка має комуністичні назви. Вже на виїзді з міста стоїть стадіон з вивіскою «Серп і молот». Це вже було через край. Ми тільки частину міста проїхали, але були здивовані «декомунізацією» по-харківськи».

За словами Романюка, на відміну від східних областей, у західних активно перейменовують села і вулиці.

«У Луцьку пройшла декомунізація. Змінили багато вулиць, які мали радянські назви, – каже Радим. – Декомунізація відбулался у всій області. Я сам із села Маяки біля Луцька. Влада побачила у назві села комуністичне гасло і перейменувала на Княгининок. Хоча люди були проти. Треба нарешті зрозуміти, що «русский мир» і «русскую весну» кликали не в Луцьку і не в Маяках. Дорогою заїхали до Слов'янська. Там є вулиця Свободи, на якій розміщений Будинок культури чи побуту з серпом і молотом зверху».

Учасника блокади обурює відсутність декомунізації у тих районах, де вона найпотрібніша.

«Влада пасивно ставиться до українізації сходу. Але саме там усе починалося кілька років тому, коли людей закликали до бунту і розколу країни. Чомусь влада закриває на це очі і не хоче проводити українізацію населення. Демонтування радянських зірок і зміни назв вулиць теж особливо нічого не змінять. Треба змінювати ставлення людей до своєї історії і традицій», – пояснює Романюк.



 

Коментарі
14 Лютого 2017, 22:47
сидів би ти, хлопче, в своєму силі та чимось корисним займався.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром