Луцьк та Волинь долучаться до висадження мільйона дерев

13 Березня 2020, 17:54
Луцьк та Волинь долучаться до висадження мільйона дерев 3416
Луцьк та Волинь долучаться до висадження мільйона дерев

У Луцьку презентували глобальний проєкт «Озеленення України» та підписали Меморандум про співпрацю із Волинню.

Проєкт презентували у приміщенні Волинської облради 13 березня.

На заході були присутні Анна Крисюк, координатора міжнародних соціальних проєктів та генеральна директорка журналу «БізнесWoman», Ірина Вахович, голова Волинської облради, Тетяна Щербак, президентка ГО «Конгрес жінок світу» та заступниця голови Волинської ОДА, Юлія Вусенко, депутатка Луцької міськради, Сергій Гайдайчук, засновник та президент бізнес-клубу «CEO Club Ukraine», Костянтин Петрочук, заступник міського голови Луцька, Руслан Войцеховський, перший заступник начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства.

Розповів про ідею виникнення проєкту та деякі плани на майбутнє Сергій Гайдайчук. Бізнесмен розпочав з того, що у світі зараз є п’ять ключових ризиків для людства і всі вони – кліматичні. Хоч серед населення побутує міф про те, що зміни клімат знаходяться у межах норми, насправді ми критично близько до точки неповернення.

«Якщо раніше клімат змінювався на 6 градусів за 10 тисяч років, то зараз середня температура змінюється на 1 градус за 100 років, тобто в 16 разів швидше. Біорізноманіття видів суттєво зменшилося, а рівень світового океану за наступні 30 років підніметься на 50%, що знищить кілька десятків міст. Але ми ще можемо щось змінити», – зазначив Сергій Гайдайчук.

За два місяці організатори проєкту «Озеленення України» підписали меморандуми про співпрацю майже з усіма регіонами України, а тепер приїхали і на Волинь.

За словами Сергія Гайдайчука, проєкт має три ключові цілі. По-перше, об’єднати українців навколо однієї справи. Ця ідею дозволить створити колективну історію успіху, попри те, що сьогодні є дуже багато речей, які розділяють українців.

По-друге, організатори сподіваються вплинути на свідомість громадян.

«Зараз люди створюють таке навантаження на планету, що вона хоче скинути нас. Але, щоб щось змінити, треба спочатку змінити свідомість людей. Найшвидший спосіб це зробити – залучити до практичних дій», – пояснив підприємець.

По-третє, у майбутньому «Озеленення України» має перерости в озеленення світу.

«Ми хочемо висадити 100 мільйонів дерев по всьому світу, зокрема силами українців. Загалом, за межами України живе близько 20 мільйонів українців. Залучивши їх до такої глобальної акції, ми покажемо світовій спільноті, що Україна – це не держава третього світу», – додав Сергій Гайдайчук.

Через ситуацію з корона вірусом організатори вирішили змінити формат акції. Від ідеї висадити мільйон дерев за 24 години вирішили відмовитися. Натомість, мільйон дерев будуть висаджувати протягом роками по всій Україні невеликими порціями. Усіх, хто долучиться, просять фотографувати процес та надсилати фото керівникам проєкту. У кінці року створять інтерактивну карту України та прозвітуються.

Представники міської та обласної влади Ірина Вахович, Костянтин Петрочук, Юлія Вусенко та Тетяна Щербак запевнили, що Луцьк та Волинь з радістю долучаться до такої ініціативи.

«На сьогодні ми маємо наслідки, про які нас попереджали ще у минулому столітті. У першу чергу це обміління Шацьких озер. Тому дуже важливо почати діяти. А для Волині і для України, яка має Чорнобильську катастрофу, озеленення може стати виходом», – зазначила Ірина Вахович.

Костянтин Петрочук запевнив, що Луцьк візьме найактивнішу участь та не буде стояти осторонь. Також Руслан Войцеховський сказав, що лісове господарство буде надавати всі необхідні консультації та допомагати.

«Приємно знати, що Волинська область буде зелена не тільки у лісах, а й у населених пунктах, тому ми вирішили долучитися», – зазначив Руслан Войцеховський. 

Анна Крисюк запевнила, що для організаторів акції дуже важливо висаджувати ті дерева, які підходять для регіону та надалі правильно їх доглядати. Тому вони будуть залучати екологів та лісівників.

На завершення зустрічі всі присутні підписали Меморандум про співпрацю. Від Волинського лісництва Руслан Войцеховський подарував усім декоративні дерева, а організатори «Озеленення України» подарували марки з логотипом проєкту.

Читайте також: Які роботи треба провести у саду до розпускання бруньок

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром