У Луцьку обговорювали створення благодійних фондів при освітніх закладах

15 Жовтня 2015, 12:17
2643

Підбили підсумки річної діяльності із забезпечення прозорості у дитсадках.

У місті 13 жовтня відбулася зустріч на тему «Інновації у діяльності освітніх закладів м. Луцька». Під час заходу обговорювали результати діяльності, що була започаткована в рамках проекту «Забезпечення прозорості та підзвітності в дошкільних навчальних закладах м. Луцька», який реалізовував ОМГО «Волинський Інститут Права» за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», повідомляють організатори.

«Наш проект був дуже складний, але надзвичайно потрібний для міста. Складний в першу чергу тому, що ми порушили дуже болючі теми діяльності дошкільних навчальних закладів. А потрібний тому, що уже зараз ми бачимо вагомі результати нашої діяльності. Приємно, що серед нас сьогодні є представники батьківських комітетів, які були не лише активними учасниками заходів за проектом, а й виступають в ролі експериментаторів інноваційної діяльності, що стосується створення благодійних фондів при освітніх закладах», – зазначила Ірина Гайдучик, керівник проекту та виконавчий директор ОМГО «Волинський Інститут Права».

Вона додала, що такими заходами намагаються зробити батьківську громаду та завідуючих ДНЗ співучасниками прийняття рішень та єдиною командою, що активно працюватиме над розвитком освітнього закладу.

«Якось уже так повелось за останній час, що батьки часто самоусуваються від навчально-виховного процесу і єдиною своєю місією вважаються вчасно здати кошти на повсякденні потреби чи поточні ремонти садка.

Ми хотіли змінити цей підхід, тому проводили навчальні семінари та тематичні зустрічі, показували можливості та переваги співпраці. Великий акцент при цьому робили на можливостях залучення додаткових ресурсів, зокрема фінансових, що може суттєво зменшити навантаження на батьківські гаманці», – сказала Ірина Гайдучик.

Петро Лавринюк, директор Обласного молодіжного центру праці та експерт проекту, зазначив, що всі кошти, які у вигляді добровільних пожертв збираються у освітніх закладах – це готівка.

«Звідси виникає безліч пересторог та запитань до тих, хто цією готівкою оперує. Одним із найвдаліших варіантів для уникнення конфліктів залишається створення благодійних фондів при освітніх закладах, які не лише заберуть безліч проблем у батьків, а й є ефективним механізмом залучення додаткового фінансування. Нами було ініційовано прийняття рішення «Про врегулювання окремих питань батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти м. Луцька».

Педагоги та батьки мають розуміти, що цим рішенням ми не створюємо проблем. Для прикладу, нерідко доводилось чути про те, що кошти на поточні ремонти чи потреби освітнього закладу збирають вихователі чи вчителі, і нехай при цьому присутня добра воля батьків, але за нормами законодавства – це корупція.

При створенні благодійного фонду ми щомісячні внески з «добровільних» переводимо у розряд «членських, благодійних». По факту змінюється лише форма діяльності, узаконюються батьківські внески та створюються додаткові можливості розвитку», – зазначив Петро Лавринюк.

Наразі на базі Волинського інституту права діє Ресурсний центр, у якому консультанти та юристи надають усю потрібну допомогу із створення та забезпечення ефективної діяльності благодійних фондів.
 
Упродовж заходу учасники обговорили перспективи подальшої діяльності та напрацювали спільний план реалізації цілей та задумів. Крім того, на завершення заходу ОМГО «Волинський інститут права» та декан Педагогічного інституту Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки підписали Меморандум про співпрацю.

«Молоді спеціалісти, майбутні педагоги, яких готує наш інститут, мають бути готові до нових форм та підходів у діяльності. Саме тому ми домовляємось про співпрацю і ставимо перед собою за мету впроваджувати інноваційні форми підготовки спеціалістів освітньої сфери, створювати можливості та передумови для розвитку їх творчого та наукового потенціалу, формувати готовність молодого спеціаліста до інноваційної діяльності та генерування нових знань.

Наша мета звучить амбітно та її досягнення реальне лише тоді коли, ми прикладемо максимум зусиль. Це не означає, що весь потік студентів має навчатись писати проекти і працювати із благодійними фондами, ми маємо обрати тих, хто справді покаже результати», – зазначила Анна Лякішева, декан педагогічного інституту СНУ.   

«Ми можемо багато звинувачувати різні сторони у тому, що хтось працює не так, проте крім звинувачень важливо показати ті форми роботи, використання яких принесе позитивний результат. Батьки не мають усуватись від навчально-виховної діяльності, а педагоги мають всіляко сприяти залученню батьків до розвитку освітніх закладів.

Звичайно все вдається непросто, але у нас тут сьогодні є активні представники батьківської громади, які власною ініціативою розпочали провадження змін та налагодження співпраці із адміністраціями та педагогами закладів. Я переконана, що у них все обов’язково вдасться», – зауважила Людмила Плахотна, в. о. начальника управління освіти та науки Волинської ОДА.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром