У Луцьку спеціальні прилади контролюватимуть якість повітря

09 Березня 2020, 09:36
Фото ілюстративне 3230
Фото ілюстративне

У Луцьку встановили сім станцій моніторингу якості повітря «Екотруба». Ці прилади допомагають контролювати рівень забруднення повітря в обласному центрі.

Про це повідомляє Суспільне.

Ініціатор проєкту Дмитро Климук розповів: "Залучили 13,5 тисяч гривень. І близько шести – своїх. І закупили сім таких пристроїв громадського моніторингу якості повітря. Ми ставили за мету, щоб мати додаткову інформацію про якість повітря в місті Луцьку".

Ігор Пус мешкає в районі вулиці Львівської. Чоловік демонструє прилад, який перевіряє, з його слів, стан і якість повітря. Окрім цього, каже, датчики на пристроях показують погодні умови, які моніторить це через мобільний додаток. 

«Поставили під дашком, вона не затікає, провід підключений до 220 в розетку, підключений до інтернету і воно в автоматичному режимі передає всі дані. Коли прокинуся перше, що роблю – заходжу в програму і бачу, які тут показники. Зараз у нас 49 балів – це повітря є чисте, є по пилу, температура повітря, вологість. Ще є карта повітря, де встановлені інші такі датчики і можна порівняти повітря, де краще, де гірше. Сморід з’являється у травні. І на сьогоднішній день хай ці датчики не сертифіковані, але вони вже стоять. І вже не треба доказувати, що щось там засмерділо, а це явні будуть цифри», – каже Ігор Пус.

На Вишкові з таких екотруб тиждень тому встановили на будинку Петра Мельничука.

«У нас є кілометрова зона очисних споруд і коли вітер повертається із заходу на схід, з’являються неприємні запахи. На сьогоднішній день повітря хороше, вчора було гірше. Думаю, що сам пік неякісного повітря буде літом», – каже лучанин Петро Мельничук.

Встановили прилади моніторингу якості повітря на вулиці Дубнівській, Володимирській, Львівській, 33-му та 40-му кварталах, у мікрорайонах Вишків, розповіла начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак:

«На жаль, в цій системі немає центру міста, району Відродження, де час від часу бувають скарги громадян. Ця система, на мою думку, вона доповнює інформацію про картину про забруднення в місті Луцьку, але орієнтуватися тільки на цю систему, на жаль, не можна. Є стаціонарні пункти спостережень, за ним здійснюють контроль Волинський гідрометцентр. Об’єднуючи всі показники, ми будемо бачити більш точну картину якості повітря у Луцьку».

Читайте також: Луцьк потрапив до рейтингу міст із високим рівнем забруднення

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром