Лучанам розповіли про життя Галшки Гулевичівни.

14 Жовтня 2015, 14:01
6110

У Музеї історії Луцького братства розповіли про волинянку Галшку Гулевичівну – фундаторку української освіти і Києво-Могилянської академії. 

Захід відбувся 13 жовтня у рамках музейного проекту «Музей – громаді», запровадженого два роки тому. Цього разу послухати лекцію зібралося багато молоді, яка цікавиться не лише історією Луцька, а й людьми, котрі пов’язані з Волинським краєм.

Про життя відомої жінки, її родинне коріння, що простежується на Волині з часів князя Свидригайла присутнім розповіла Олена Бірюліна, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, завідувач Музею історії Луцького братства. 

«Фундація Галшки Гулевичівни 1615 року належить до періоду, коли українці прокидались від вікової сплячки, коли з’явилось усвідомлення, що вони все-таки можуть вирішувати своє майбутнє. У цей період жінки не були повністю самостійними, а перебували під опікою чоловіків родини. Тож Галшка писала, що дарувала свій двір у Києві для «милосердних справ» із дозволу свого чоловіка. Проте ми знаємо, що фундація була її власною волею. За її прикладом в Луцьку згодом також створили братство, котре опікувалось освітою молоді, захистом безпритульних, надавало лікувальні послуги» – розповіла Олена Бірюліна.

Про Галшку Василівну не збереглося оригінального зображення, маємо лише уявні портрети цієї особистості. Досі маємо «білі плями» в її біографії, особливо в київський період життя жінки.

Її передсмертний заповіт 1641 року, який написала в Луцьку, тепер вважається основним документом, що свідчить про передачу коштів Луцькому братству та про її наказ бути похованою у луцькій братський церкві.

«Жодним словом про свою давню київську фундацію в останній період свого земного життя вона не згадувала, мабуть просто не вважала це особливим вчинком. Швидше за все Галшка навіть не підозрювала,  що її дітище – школа Київського братства – згодом стане першою в Україні академією», – пояснила пані Олена.

Підтримали акцію пошанування видатної фундаторки й ініціатори проекту «Імена Луцька», зокрема авторка цієї ідеї Катерина Теліпська. Вона подарувала учасникам – студентам трьох луцьких навчальних закладів перший виданий комплект матеріалів про видатних лучан, а серед них і буклет про Галшку Гулевичівну

Після лекції та знайомства з матеріалами музейної виставки – художніх картин, стародруків та оригінальних документів XVII століття  учасники мали змогу відвідати братський крипторій – підземну церковну усипальню луцьких братчиків,  де згідно заповіту похована і сама Галшка Гулевичівна.









 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром