Музей у Луцьку: презентували «Волинську кераміку»

10 Лютого 2017, 23:38
2994

У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Волинська кераміка», присвячена розвитку глиняних виробів на теренах нашого регіону від неоліту до сучасності.

Про це пишуть Хроніки Любарта.

Виставку відкривали заступник директора Волинського краєзнавчого музею з наукової роботи Євгенія Ковальчук та провідний волинський археолог Григорій Охріменко, який розповів про особливості волинської кераміки та гончарної справи, наголосивши на широкому розмаїтті технік, кольорів та форм.

Наукову концепцію виставки представив її автор – науковий співробітник відділу давньої історії Тарас Верба.

Під час відкриття виставки волинські гончарі Анатолій Філозоф та Сергій Столірук показали основні техніки виготовлення керамічних виробів. Майстер Сергій Столярук продемонстрував основи техніки виготовлення горщиків на гончарному крузі та розповів про особливості добування глини. Майстер Анатолій Філозоф навчав усіх охочих виготовляти ліпні горщики за допомогою джгутикової методики.

Експозиція виставки розкриває початки керамічного виробництва на Волині і його розвиток, слов’яно-руську кераміку, техніку декорування керамічних виробів і сучасні керамічні центри. Виділені окремі тематичні блоки. Так, зокрема, представлені матеріали Олександра Романчука, археолога, етнографа, дослідника волинської кераміки. Подані реставровані вироби різних періодів.

Витоки керамічного виробництва починаються з часу неоліту, коли з’являються перші глиняні вироби, але перший великий підйом пов’язаний з приходом трипільських племен. І хоча вони з’являються на Волині тільки у пізній період свого існування, і їх вироби значно простіші ніж у Придніпров’ї чи Подунав’ї, та це залишило значний слід у розвитку керамічного виробництва.

Підвалини традиційного волинського гончарства закладались у слов’яно-руський період і розвинулися у ранньомодерний час. Саме тоді з’являються типові для Волині чорнодимле і («морені») горщики, розвивається широке розмаїття форм та назв посуду, і з’являються центри гончарства, такі як Жидичин.

Окремо подані матеріали з двох центрів волинського гончарства: Кульчина та Рокити та вироби сучасних майстрів. Крім цього, на виставці подано основні техніки, методи та особливості гончарного виробництва.





 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром