Луцьке подружжя ні дня не живе без творчості

10 Лютого 2017, 16:58
2384

Подружжя Осійчуків мешкає у Луцьку. За буденними клопотами – робота, сім’я – знаходять час і для творчості. Дружина – талановита вишивальниця. Картини, вишиті хрестиком та гладдю, прикрашають усі кімнати їх помешкання.

Чоловік майструє рамки до її робіт, а у вільний час пише картини, йдеться на сайті ВРД НТКУ.

Увійшовши до будинку подружжя Осійчуків, ніби, потрапляєш у музей. В одній кімнаті – вишивки господині, в іншій — картини, які пише чоловік. Лучанка Марія, як і кожна господиня, вправно володіє голкою. Вишивати почала ще в дитинстві. Технікам вишивання хрестиком та гладдю її навчила мама, теж  вишивальниця.

– Зі шкільних років, навіть восьми рочків, я вже вишивала, – розповідає жінка. – У нас так було, що мама вишивала, і мама навчила, і ми вишивали. Колись не було такого полотна, але ми вишивали, старалися. Вчилися один в одного. Щось не так – мама одразу сказала розкидати. Десь хрестик вліво, чи не туди – і все розкидай. І так вона мене привчила, щоб мені хрестик з хрестиком сходився, щоб все було акуратно. Так воно на все життя лишилося.

Без вишивання пані Марія не може прожити і дня. За улюбленою справою не раз засиджувалася до ночі.

– О десятій вечора я тільки починала вишивати, – каже майстриня, – це вже таке хобі, що не передати! І як затягнешся, цілу ніч вишивав би, але вранці вставати. Мої картинки – то одне, але якби чоловік не робив рамки, то картини просто б лежали.

Чоловік майстрині Леонід каже, що роботи дружини виконані наскільки майстерно, що аби розгледіти хрестики, доводиться добре придивлятися.

– Дружина моя любить дуже вишивати. А якщо є роботи, то треба робити рамки. Я маю станка, накупив фрез, головка спеціальна є – і робляться рамки.

Крім виготовлення рамок, чоловік у вільний час пише картини. У його колекції представлені різні жанри живопису: портрети, пейзажі, натюрморти.

– Коли ми побралися, я вирішив намалювати портрет – її та себе. Вдалося, намалював. Портрети я  хотів би малювати, але це дуже важко. Природу – легше. А в портретах потрібна точність.

Як розповіло подружжя Осійчуків, створення одного шедевру, в середньому, може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців, в залежності від розміру картини і настрою майстра. Адже кінцевий результат має бути досконалим.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром