Екотруби та карта забруднення повітря: у Луцьку презентували екологічний проєкт

05 Березня 2020, 17:06
Екотруби та карта забруднення повітря: у Луцьку презентували екологічний проєкт 4984
Екотруби та карта забруднення повітря: у Луцьку презентували екологічний проєкт

У Луцьку презентували проєкт «Екомісто», який допоможе слідкувати за рівнем забруднення повітря.

Про це йшлося на зустрічі з авторами та керівниками проєкту у Молодіжному центрі Волині.

Проєкт «Екомісто» реалізовує ГО «Розвиток мікрорайонів міста» спільно з Британською радою. Долучилися також відділ екології Луцької міської ради, ТзОВ «Волинські оптичні мережі» та ГО «Молодіжна платформа». За словами менеджера проєкту Дмитра Климука, ця ініціатива має допомогти громадськості розібратися Луцька розібратися з болючим питанням смороду у місті.

«Щоб якось розібратися з цією проблемою, виявити джерело забруднення повітря, ми розуміли, що нам потрібні єдині дані, єдина інформація, на яку могли б посилатися всі. Тоді й виникла ідея створити карту, де можна було б побачити точки з підвищеним рівнем забруднення повітря», –  зазначив Дмитро Климук.

У рамках проєкту у місті встановлюють спеціальні датчики, так звані екотруби, які в режимі реального часу передають дані про стан повітря та погодні умови. Всі дані відображаються на онлайн-карті у відкритому доступі або їх можна побачити через додаток «Eco-city». Можна побачити і кількість окремих мікроелементів, зокрема й аміаку, який і спричиняє неприємний запах.

Такі екотруби встановлюють безкоштовно на будинки за згодою жителів. Також цей датчик можна придбати і встановити самостійно або ж звернутися до ТзОВ «Волинські оптичні мережі». Пристрій коштує 2,5 – 3 тисячі гривень та потребує лише мережі Wi-Fi та 220V. Їх можна використовувати як лише для себе, так і надати доступ до даних громадськості.

На презентації був присутній Ігор Туз, житель вулиці Львівської, на будинку якого встановлена екотруба. Він розповів, що цей пристрій ніяк не впливає на естетичний вигляд будинку і з ним дуже зручно відстежувати стан повітря та погодні умови.

Проєкт «Еко-місто» забезпечує лучан інформацією про якість повітря, але не може вирішити проблему смороду, якщо така знову з’явиться. За словами начальниці відділу екології міськради Оксани Лисак, дані екотруб не можна буде використати у суді проти забруднювача повітря, бо ці пристрої не мають відповідної сертифікації. Саме тому міськрада планує створити більше сертифікованих стаціонарних пунктів спостереження.

«Зараз на території Луцька є три спостережні пункти на Конякіна, Шопена та Рівненській. Але вони були створені ще на початку 70-х. Місто за цей час розвинулося, розрослося, з’явилися нові підприємства. Південна і західна частина міста не обладнана такими пунктами і ми не можемо зібрати докази і звернутися в суд, що дійсно є порушення екологічного законодавства», – розповіла Оксана Лисак.

Начальниця відділу екології також розповіла, що зараз для облаштування стаціонарного пункту спостереження потрібно орієнтовно 400 тисяч гривень. Вирішили, що з міського бюджету візьмуть 250 тисяч, а для решти будуть залучати додаткові ресурси.

Оксана Лисак зазначила, що відділ екології взяв участь у конкурсі суспільно корисних інноваційних цифрових проєктів на основі відкритих даних з проєктом «Чисте повітря». У його рамках створять онлайн-платформу для збору даних моніторингу за якісним станом атмосферного повітря, зокрема у районі Львівської біля полів фільтрації.

Загалом, рівень забруднення повітря будуть моніторити і державні структури, і громадські організації, а дані будуть зводити в єдину систему. У разі потреби всю інформацію можна буде використати в суді, щоб притягнути до відповідальності забруднювачів повітря.

Читайте також: У Луцьку планують збудувати легкоатлетичний манеж

  

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром