Меморіал: чому тут немає туристів

14 Жовтня 2015, 09:08
4453

Меморіал Слави – один із об’єктів, що можуть зникнути внаслідок дерадянізації і декомунізації.

Адже Меморіал – символ радянської епохи. Але навіть те, що відбувалося у той період, – це наша історія. Як її для себе відкриватимуть наступні покоління, залежить великою мірою від сучасників, пише Громадське.Волинь.

Наразі на луцькому Меморіалі немає жодного пояснення, банера чи інформаційної дошки, які б розповідали туристам і містянам про цю пам’ятку, зауважила в інтерв’ю Оксана Сущук, кандидат історичних наук, завідівуч відділу «Книга Памя’ті» Наукового центру історичних студій Волині.

«Коли заходимо на Меморіал, ми повинні зрозуміти його концепцію, функціональне призначення. Чи це є просто камінь, щоб раз у рік до нього прийти, покласти квітки і гарно сфотографуватися, показати, щоб це було «красіво», чи цього не робити. Коли є парк меморіальний, він повинен «жити» в громаді і давати якийсь результат свого «життя». Це не повинен бути лише камінь. Камені нам не потрібні. Він повинен давати якесь значення для майбутнього покоління.. Я – лучанка. Я жодного разу не бачила, щоб тут проводилися якісь уроки історії, якісь методичні заняття історичного факультету, який поблизу», – каже історик.


На переконання Оксани Сущук, на Меморіалі мало туристів через те, що немає путівника, в якому була б інформація про пам’ятку в цілому й кожен пам’ятник зокрема. А встановлення стелли Небесній сотні фахівець називає недоречним – адже пам’ятник ХХІ століття вмістили серед тих, що були розміщені тут ще у ХХ ст.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024