На тепломодернізацію дитсадків і шкіл у Луцьку візьмуть кредитних 5 мільйонів євро

08 Лютого 2017, 19:17
1878

Луцька міська рада працює над залученням 5 млн євро кредиту в NEFCO для термомодернізації 40 бюджетних установ міста, зокрема шкіл та садочків.

Зустріч міської влади з представниками Північної екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та технічного консультанта SWEKO відбулася в луцькому ЦНАПі 8 лютого, - повідомляє Конкурент.

Як зауважив заступник міського голови Тарас Яковлев, цей проект для міста дуже важливий, оскільки роботу за ним почав ще міський голова Микола Романюк.

"Хотів би всіх запевнити, що представники влади і депутати сьогодні мають розбіжності в різних питаннях, однак вони переконані, що для міста впровадження енергоефективності є важливим", – зазначив заступник мера.

На Skype-зв'язок вийшов керівник групи консультантів SWEKO Гуннар Барк та представник цієї компанії Юлія Косулько.

Пані Косулько презентувала розроблене техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту, який отримав назву "Енергоефективність в громадських будівлях Луцька".

Вона прозвітувала, що в рамках проекту термомодернізації в бюджетних будівлях міста планують встановлювати індивідуальні теплові пункти (ІТП), утеплювали спортзали, ізолювали труби в підвалах і на горищах, замінювали освітлення, вікна тощо.

З її слів, на реалізацію проекту передбачено суму інвестицій у розмірі 6,8 млн євро або майже 196 млн грн.

70 % з цієї суми планують профінансувати за рахунок кредиту. 15 % – за рахунок грантових коштів. Ще 15 % – за кошти з бюджету міста.

Щоправда Тарас Яковлев зауважує, що міська рада намагатиметься збільшити загальну суму інвестицій. Він пояснює: 5 млн євро Луцьк отримає кредиту від NEFCO.

Крім того, влада розраховує на залучення грантових коштів, тобто безповоротної позики. Базова сума, каже заступник міського голови, – 1 млн євро. Проте в мерії розраховують збільшити суму гранту до 2 млн євро.

В бюджеті міста, зі слів Яковлева,на 2017 рік передбачили 6 млн грн. Та він додав, що в будь-який момент програму можна дофінансувати.

Своєю чергою Юлія Косулько, ґрунтуючись на розрахунках експертів, припустила, що проект можна буде завершити до вересня 2018 року.

Старший інвестиційний менеджер NEFCO Амонд Бейнтнес (Хельсінкі) додав, що такий термін реалізації проекту – це дуже оптимістичний план. Тому графіки виконання можуть трохи зміститися.

Зі слів представника NEFCO, під час співпраці з Луцьком перші два рази (NEFCO 1, NEFCO 2), їхня організація застосовувала досить спрощену систему кредитування, "щоб привчити місто працювати з кредитами".

Зараз мова йде про те, щоб збільшити розмір кредиту на реалізацію проектів. Однак це, зі слів Амонда Бейнтнеса, відобразиться й на кредитних умовах.

Як розповів заступник Луцького міського голови, попередні умови кредиту з NEFCO становили 3 %. "Тут більший кредит, більші ризики. Можуть бути й більші умови. Термін – до 10 років. Кредитні зобов'язання будуть наступати після повної реалізації проекту", – зауважує він.

Тарас Яковлев розповідає, що в разі впровадження проекту витрачені кошти можна буде повернути за 8 років.

"Економія від проекту буде складати трохи менше як 30 млн грн в рік. Це за рахунок зменшення споживання тепла, електроенергії і природнього газу", – додає він.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром