«Коли я був президентом Грузії»: що говорив Саакашвілі луцьким студентам. РЕПОРТАЖ

28 Лютого 2020, 10:10
Саакашвілі з луцькими студентами 2010
Саакашвілі з луцькими студентами

Коридорами юридичного корпусу СНУ ідуть снують численні студенти. Звичайно о цій порі вони вже вдома чи у гуртожитку – смажать картоплю та готуються до семінарів. Але не сьогодні. На годиннику третя дня. Переді мною – групка незадоволених дівчат. Кажуть, заняття закінчилися ще дві години тому. Але ж «треба прийти».

Керівництво університету змінилося, а стара-добра традиція «зганяти» студентів на масові заходи – ні. Цього разу зібрали аншлаг у Центрі культури і дозвілля СНУ імені Лесі Українки. Студенти прийшли на Саакашвілі. Хтось – бо «сказали прийти», двоє дівчат у перших рядах «хотіли його побачити», а сміливий хлопець на останніх – «спитати про корупцію в Україні».

Хлопці хочуть почути «про корупцію в Україні»
Хлопці хочуть почути «про корупцію в Україні»

Дівчата просто хочуть його побачити
Дівчата просто хочуть його побачити

Ректор каже, Саакашвілі запізнюється
Ректор каже, Саакашвілі запізнюється

Зал на кілька сотень місць швидко заповнювався. Прохід між рядами в центрі зали залишили вільним. Ближче до початку свої відеокамери туди направили багато операторів. Судячи з усього, за сценарієм, політик мав пройти саме там.

Місць усім не вистачило
Місць усім не вистачило

За 15 хвилин після анонсованого початку до зали увійшов колишній президент Грузії та губернатор Одещини Михайло Миколайович. Енергійно та ефектно пройшовся вільним проходом під оплески студентів, та попрямував до першого ряду. Скромно сів у крісло, пропускаючи на сцену нового ректора. Анатолій Цьось анонсував «лекцію» і висловив сподівання на предметну дискусію.

Саакашвілі сказав, що «лекції не буде».

Анатолій Цьось анонсує лекцію
Анатолій Цьось анонсує лекцію

Твоє обличчя, коли знаєш, що «лекції не буде»
Твоє обличчя, коли знаєш, що «лекції не буде»

На сцені грузинський лідер виглядав органічно. Його далека від досконалості українська заслужила студентську повагу, а яскрава посмішка, завужені джинси та піджак у клітинку робили Міхо «своїм». І хоча лекції не було, Міхеіл Саакашвілі підготував презентацію саме для волинських студентів. Про Польщу і Україну.

Грузин презентував їм Україну
Грузин презентував їм Україну

Говорив не довго. Акцентував на економічних показниках, ВВП, сталому розвитку, необхідності прискорюватися (привіт, турборежим нової влади) та повертати громадян з Європи. Тези політика в основному були популярними: у владу повинні йти молоді, Україна має знизити податки, зменшити бюрократію і подолати корупцію. І зробити це треба швидко. Інакше нам наздогнати навіть сусідню Польщу ще не одне покоління.

Енергійний грузинський лідер був «своїм» для луцьких студентів
Енергійний грузинський лідер був «своїм» для луцьких студентів

Слова грузинського лідера знайшли відгук у студентській аудиторії. Після ґрунтовного виступу були запитання. Зважені і логічні. Студенти питали про реформи, про безвіз, досвід Грузії у війні з Російською Федерацією, і те, як зниження податків вплине на економіку країни. Саакашвілі відповідав розлого і логічно. Підкріплював тези грузинським досвідом та заряджав позитивом.

Тільки наш успіх, говорив Саакашвілі, зможе зупинити Росію. Бо Путін, за його словами, мріє розділити Україну на «багато Україн», і головним аргументом агресора є неспроможність нашої країни бути самостійною і самодостатньою. Якщо ми доведемо, що можемо, аргументів у Путіна не буде, і він програє.

На запитання українського студента-політолога, який вчився у Польщі, про те, нащо таким, як він, повертатися із ЄС і чекати змін, політик відповів: успішну країну будують ідеалісти. Саме за ними – майбутнє України.

Студенти не боялися запитувати
Студенти не боялися запитувати

Запитання були логічними і «наболілими»
Запитання були логічними і «наболілими»

Виступ та розмова затягнулися, і ми покинули залу дещо раніше, ніж грузинський лідер. Виходячи, звернули увагу на яскраву фотозону СНУ. Цікаво, чи встиг Міхо стати кумиром для студентів за ці дві години? Відповідь ми знайшли на фейсбук-сторінці грузина. Вчора там оновилася обкладинка. Тепер на ній поруч із Саакашвілі молоді та активні луцькі студенти. Дописи на сторінці рясніють підтримкою президента Зеленського. А фейсбук-реклама все частіше підкидує новостворені спільноти на кшталт «Саакашвілі – прем’єр-міністр України». Про ці свої амбіції Михайло Миколайович стоїчно мовчав протягом двох годин виступу. Можливо, він згадав про них наприкінці. Ніби між іншим. Ніби зовсім не це – головна мета його зустрічі з кількома сотнями молодих людей, яких зібрали у Центрі культури та дозвілля СНУ імені Лесі Українки.

Читайте також: «Влада бариг» та молодь, яка виїжджає за кордон: про що говорив Саакашвілі у Луцьку

Під пильним поглядом відеокамер
Під пильним поглядом відеокамер

Про свої політичні амбіції Михайло Миколайович говорити не поспішав
Про свої політичні амбіції Михайло Миколайович говорити не поспішав

Фотозона СНУ
Фотозона СНУ

Людмила РОСПОПА

фото авторки

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром