У Луцьку почалася Facebook-колотнеча навколо посади секретаря ради: ескперти «міряються» прогнозами

08 Лютого 2017, 11:28
3502

Луцька міська рада залишилась без мера, який пішов із життя раніше, ніж будь-хто міг подумати.

Ще кілька днів тому місто було в жалобі, а сьогодні найбільш обговорювана тема – хто може зайняти цю важливу посаду. Починаються політичні інтриги та боротьба.

Як відомо з Закону України, до виборів міського голови його повноваження бере на себе секретар. А хто ж займе вакантне місце Юлії Вусенко? Журналісти та активісти вирішили розібратися, що чекає на лучан та як «розділяться сили» у Луцькраді.

Пропонуємо вашій увазі кілька позицій щодо цього, які зібрали чималі обговорення у Facebook.

 

АНТОН БУГАЙЧУК, ЖУРНАЛІСТ

Прошу вибачення у близьких Миколи Романюка, якщо їх можуть образити ці рядки

1) Трагічна смерть міського голови Миколи Романюка принесла не тільки багато горя та сліз для його рідних та близьких. Вона принесла і невизначеність у політичні аспекти роботи Луцької міської ради. Мені особисто не дуже приємно писати це, адже тільки вчора був похорон міського голови, який мав би об’єднати місто у жалобі. Проте вже сьогодні, на жаль, почалося те, що схоже на середньовічні інтриги і боротьбу за престол Папи між кардиналами (якщо маєте час і хочете відчути атмосферу, дивіться оце, принаймні першу серію http://serialu.tv/serial-948-the-borgias.html) І я, як журналіст, що знає про цю «гризню», вважаю за потрібне дещо привідкрити її деталі.

2) Ця боротьба викликана природнім запитанням «що далі?». І один із дуже ймовірних та вже активно обговорюваних сценаріїв – не дочекатися логічного проведення виборів, а достроково замінити секретаря міської ради (який виконує обов’язки міського голови). Хоча, будьте певні, люди, прізвища яких я тут напишу, можуть публічно клястися у праведності, повазі до пам'яті Миколи Ярославовича і відсутності амбіцій з такого трагічного приводу.

3) Або ж вони знайдуть собі гарне виправдання, як от: «я був зобов’язаний Романюку, вам я нічого не винен», «політика – складна і мінлива штука», «ну у них же найбільша фракція, їх вибрали лучани, я нічого не можу зробити». Романюк із честю, до останнього це робив і при цьому ще й підтримував відносну стабільність в місті.

4) Отож, йдеться про те, щоб зібрати на черговій сесії 28 голосів (дві третини), щоб подолати вето секретаря міськради Юлії Вусенко, призначити іншого секретаря та в.о. мера (ймовірно, лідера фракції «УКРОП» Ігоря Поліщука) і підготувати до виборів вже зовсім іншу міську раду, де адмінресурс буде саме на боці людей, які фактично виконують вказівки Ігоря Палиці.

5) Постає питання, як зібрати ці 28 голосів. Миколі Романюку вдавалося найчастіше домовлятися, окрім «своєї» фракції «Солідарність», із «Свободою», «Самопоміччю», «Батьківщиною», Радикальною партією. Хоча були випадки, коли і «Народний контроль» та «УКРОП» підтримували його проекти рішень. Якщо цікаво, детальніше читайте тут: http://www.volynpost.com/…/736-bez-koalicii-pershyj-rik-som…

6) Цікаво, що, на жаль, першими можуть підтримати представника «УКРОП» окремі депутати від «Солідарності». Справа в тому, що фракція цієї партії у міській раді не дуже однорідна. Відносно самостійні лінії ведуть «чиновники» та «підприємці». Тому не факт, що всі голосуватимуть однаково.

7) Не знаю, чи підтримає нового секретаря «Народний контроль». Вони вже раніше не раз знаходили точки дотику із «УКРОП» під час голосування за «опозиційні» проекти рішень. Хоча я, звичайно, сподіваюся, що Pavlo DanylchukOleksandr Lazuka та Анна Мовяк (Anna Movyak) добре пам’ятають про «гречку», переслідування інакодумців і «замовні» матеріали проти того ж Данильчука у відповідних інтернет-виданнях. Друзі, не дайте мені у вас розчаруватися.

8) Також є питання і до «Свободи». Хоча я також сподіваюся, що вони пам’ятають, як «УКРОП» ставиться до ідеї встановлення пам’ятника Бандері, звернення міської ради щодо резолюції польського сейму або ще багатьох інших принципових для націоналістів рішень. Ви ж послідовна ідеологічна сила, єдина сила, яка захищає українців. Тому я не хочу чути від Микола ФедікБогдан Богонос чи Віктор Ящук виправдань, які написав у пункті №3.

9) Ну і Радикальна партія. Член фракції Була Сергій влітку 2016 року балотувався на окрузі №23 проти «УКРОП» і мені особисто писав про те, як погано, що ця політична сила зловживає «гречкою». Тому будьте послідовним і колег Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна загітуйте https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f57/1/16/1f609.png;)

10) Впевненим можна бути тільки у позиції «Самопомочі», що підтримає Юлію Вусенко на посаді секретаря та в.о. міського голови до виборів, а також «УКРОП», яких це не надто влаштовує.

11) Я дуже сподіваюся, що публічне висвітлення, мораль і здоровий глузд переконають депутатів Луцької міської ради не влаштовувати політичний шабаш в раді до виборів міського голови. І тоді цей план «перевороту» залишиться лише «фантазією». Тоді ви зможете сміливо записати мене в любителі конспірології. Якщо ж ні, я особисто перестану поважати деяких депутатів, адже вони вчинять як «комсомольці» (за що любили критикувати Романюка), тобто подумають одне, скажуть друге, а зроблять третє.

 

АНДРІЙ ЛУЧИК, РЕДАКТОР ДІЛОВОГО ІНТЕРНЕТ-ВИДАННЯ «КОНКУРЕНТ»

Зміна секретаря ЛМР: багато галасу з нічого

Журналіст ЗАВЖДИ повинен послуговуватися першоджерелами при написанні матеріалу, а не переповідати кулуарні чутки. Розумію, що копирсатися в законах і підзаконних актах набагато довше, аніж відразу видати матеріал "з коліс". АЛЕ.

Лише сьогодні побачив допис Антон Бугайчук (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1161574287225082&id=100001175665095) про можливу зміну секретаря Луцької міської ради. Він пророкує, що УКРОП може змісити Юлія Вусенко, натомість поставити, наприклад, Ihor Polishchuk і стати "царем гори". Адже згідно із ч.2 ст. 42 закону "Про місцеве самоврядування в Україні" у разі смерті міського голови його повноваження здійснює секретар ради.

Говорять про 2/3 голосів, необхідних для його зміни і вже шукають "зрадників" у Луцькій міській раді, які "ляжуть під Игорь Палица".

Тут змішали горох і капусту. В законі "Про місцеве самоврядування" необхідно було 2/3 голосів, щоб зняти ГОЛОВУ районної, обласної, районної у місті раді. АЛЕ 8 квітня 2014 року цю норму прибрала Верховна Рада. Щодо секратаря ради ніколи не було такої вимоги. ЗАВЖДИ існувала норма про те, що "повноваження секретаря сільської, селищної, міської ради можуть бути достроково припинені за рішенням відповідної ради" (ч.5 ст. 50). Отож, достатньо простої більшості.

Йдемо далі. Чи можливо тепер ЗМІНИТИ секретаря Луцької міськради? Ні! Тому що його просто не існує. Адже в момент смерті секретар міськради став в.о. міського голови. Не вірите? Давайте почитаємо, що про це пише Регламент роботи ЛМР:

"2.5. посада Секретаря Ради стає вакантною під час вакантності посади Міського голови у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень"

Тобто можна обрати НОВОГО секретаря ради, а Вусенко залишиться в.о. голови.

Тепер щодо позачергових виборів міського голови. Згідно із ч. 10 ст. 79 закону "у разі дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови відповідні позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови. Порядок проведення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови визначається законом про вибори". А для того, щоб Верховна Рада дізналася про смерть голови, то "не пізніш як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті сільського, селищного, міського голови особа, яка на цей час відповідно до закону здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови (тобто Юлія Вусенко), звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови. Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного сільського, селищного, міського голови".

Тепер відкриваємо закон "Про місцеві вибори". Частина 1 статті 15 "Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів".

Це означає, що згідно із чинним законом не пізніше, ніж через півроку у нас буде новий міський голова.

п.с. Хтось у коментарях під постом Антона написав "Фальстарт!" Не фальстарт, друзі. Якраз навпаки: поїзд пішов. Розклад із заміною секретаря був можливим, коли Романюк був слабким, але живим.

п.п.с. А ось чому ніхто не обговорює можливість отримання Вусенко мандата народного депутата і переїзд у Київ на Грушевського, га?

 

МИХАЙЛО ШЕЛЕП, КЕРІВНИК ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ «НАРОДНОГО КОНТРОЛЮ»

Почитав розгорнутий матеріал журналістів "Волинь24". Отож, мої коментарі до окремих тез із статті:

1. Депутат від «Солідарності», юрист Артем Запотоцький пояснює, що найближчим часом усунути секретаря Луцької міської ради технічно насправді можливо.
- Та все можливо, із прийняттям такого рішення новообраний секретар приступає до виконання своїх обовязків, і прикладів цьому варіанту в Україні чимало. Тому ніякого "вето" долати не треба.

2. ... Святослав Кравчук також вважає, що серед вірогідних союзників «УКРОПу», окрім «Народного контролю» є і «Радикальна партія Олега Ляшка». Останні дві він називає «кишеньковими партіями», натомість «Свободу» та «Батьківщину» – політичними силами з партійною дисципліною ...
- Ну хто ж так може якісно давати оцінку іншим партіям як пан Святослав із некишенькової партії "Наш край". А "Батьківщина" всюди "показує" приклад дисципліни

3. У торгах з депутатами використовують різні аргументи. Очевидний і найбільш банальний – гроші. Утім часто – не найвизначальніший. Бо є ще посади, обіцянки сприяння бізнесу тощо. 
- Дуже неповний перелік "тем" для переговорів. А чому ніхто не питає чи буде добре жити місту якщо "складна характером, недосвідчена управлінець і господарник" буде ним керувати? Бо одна річ коли "шакалів" розводив по кутках Микола Романюк, і інша річ коли вони будуть прикриватись в.о. голови.

 

Коментарі
08 Лютого 2017, 16:43
Пане, Михайло Шелеп, уважніше читайте статтю і коректно коментуйте, коментар Святослава Кравчука поданий так, цитую:<br/>&quot;Екс-перший заступник Луцького міського голови та депутат Волинської обласної ради Святослав Кравчук також вважає, що серед вірогідних союзників «УКРОПу», окрім «Народного контролю» є і «Радикальна партія Олега Ляшка». Існування останніх двох, за його словами, залежить від фінансових потоків з Києва, натомість «Свободу» та «Батьківщину» Кравчук називає політичними силами з партійною дисципліною та ідеологічною мотивацією.&quot;
08 Лютого 2017, 17:13
ну це вже питання до журналістів видання &quot;Волинь24&quot; які потім змінили текст. Я копіював текст цитати із статті
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром