«Волиньгаз» транспортуватиме газоводневу суміш

26 Лютого 2020, 17:54
1418

Регіональна газова компанія «Волиньгаз» вперше в Україні приступила до тестового транспортування суміші водню і природного газу на закритих ділянках газорозподільної системи в п'яти областях країни.

Мета проєкту  модернізація газових мереж з урахуванням сучасних обсягів споживання і нових екологічних видів енергії, повідомляють у «Волиньгазі».

РГК приступила до першого в Україні проекту, який дозволить використовувати газотранспортну інфраструктуру для транспортування чистих видів енергії. До них відноситься «зелений» водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії (сонячні і вітряні ЕС)  в Європі ця технологія відома як Power-to-Gas. 

«Зараз енергетика на порозі революції, коли чисті види енергії витісняють вуглецеві енергоносії. Це  необхідно врахувати при модернізації нашої газової інфраструктури  вона повинна бути готова до транспортування нових, чистих видів енергії, серед яких і «зелений» водень. Тому в цьому році ми почали проект по тестовому транспортуванню водню»,  сказав директор РГК Олег Никоноров на Українському енергетичному форумі в Києві.

У проєкті задіяні п'ять експериментальних полігонів у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Харківській областях. На них фахівці РГК спільно з вченими Національної академії наук України та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу протестують вплив водню на всі елементи газової інфраструктури. Для цього будуть використані суміші природного газу з воднем у концентраціях від 2% до 100%.

Таким чином Україна вийде на рівень провідних європейських проектів формату Power-to-Gas, які вже діють у Великобританії, Німеччині і Нідерландах. Зараз в Європі вивчають особливості транспортування суміші природного газу і водню у концентрації до 20%.

В рамках European Green Deal в країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проектів Power-to-Gas, коли «зелений» водень транспортують в діючих газопроводах в суміші з природним газом.

Використання «зеленого» водню в масштабах газотранспортної системи України дозволить вирішити проблему акумуляції енергії в пікові періоди її виробництва і зняти обмеження на розвиток таких видів відновлюваної енергетики, як сонячна та вітряна.

В даний час надлишкові потужності газової системи України досягли 75%. Пілотні проекти РГК по модернізації газорозподільних мереж показали, що термін їх окупності сягає 10 років, для чого необхідні інструменти довгострокового фінансування і відповідна зміна регуляторної політики.

Довідка: Регіональна Газова Компанія  сервісна компанія, що надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу. Клієнтами компанії є постачальники газу в 16 регіонах країни, а також 19 газорозподільних компаній, на обслуговуванні яких перебуває понад 200 тисяч кілометрів газопроводів і 8 мільйонів побутових споживачів газу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром