Чому будуть перейменовувати СНУ імені Лесі Українки. АРГУМЕНТИ

25 Лютого 2020, 20:45
СНУ імені Лесі Українки 6897
СНУ імені Лесі Українки

У Східноєвропейському національному університеті публічно обговорили важливість перейменування його на Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Круглий стіл «Волинська освітня традиція та університет Лесі Українки: назва, стратегія діяльності» відбувся 25 лютого, у день народження патронеси навчального закладу. Зустріч модерувала доцентка, керівниця інформаційного відділу навчального закладу Наталія Благовірна.

Участь взяли видатні волиняни, науковці, працівники освіти, державні, політичні і громадсько-культурні діячі тощо. Район.Луцьк зібрав для вас аргументи від учасників круглого столу, чому таки варто повернути історичну назву університету.

Народна депутатка України Ірина Констанкевич:

«Чому свого часу перейменували на СНУ? Це були 2012-2013 роки. В той час хотіли знайти нові європейські можливості для нашого університету. Назва мала б розширити масштаби міжнародної діяльності нашого університету. Ми щиро вірили, що в наш університет прийдуть інвестиції та гранти.

Я вважаю, що назва Волинський національний університет свідчить не тільки про прив’язку до Волині. Ця назва буде підкреслювати масштаб роботи і вказуватиме на історичну генеалогію нашого освітнього закладу. І наш університет буде виглядати більш потужним, більш глибоким, і більш перспективним».

Завідувачка кафедри міжнародної комунікації та політичного аналізу Антоніна Шуляк:

«Коли в Італії,Франції, Англії засновували свої вузи, то вони отримували назви відповідно до територій. Тому логічно було б повернути попередню назву: Волинський національний університет Леся Українка і Волинь є для нас дуже важливими, тому підтримую перейменування».

Професорка кафедри всесвітньої історії Людмила Стрільчук:

«З точки зору регіонального патріотизму, з точки зору гордості за свій край, було б дуже добре, якби університету повернули б назву Волинського національного. Якою ми всі пишалися, і яка дозволяла ідентифікувати нас з-поміж усіх інших».

Голова ГО «Волинський прес-клуб» Ольга Куліш:

«Заради патріотизму нам потрібно мати Волинський національний університет, щоб наш край славився далеко за межі України. В Україні є два Східноєвропейських університети, їх можна сплутати. Для журналістів теж буде легше вимовляти колишню назву, і часу в ефірі менше займає».

Директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький:

«Якщо повернемо назву, то, я думаю, це підсилить значимість нашого навчального закладу. Співпраця з нашим університетом для заповідника є дуже важливою, адже 90% науковців – випускники Волинського національного університету. Коли до нас приїжджають гості, то теж кажуть Волинський університет, а не Східноєвропейський. Тобто прив’язка до регіону дуже важлива». 

Виконувач обовязків міського голови Григорій Пустовіт:

«Мені здається, як ваш університет не назви, то вам будь-яка назва пасуватиме, тому що у вас дуже потужний колектив, гарні традиції, що жодна назва не нашкодить авторитету вашого закладу і колективу. На той час, як називали СНУ, був у тренді ЄС, ми рвалися в Європу. Назва Волинського національного університету ближча нам, вона тепліша і природніша для університету. Хай ця назва процвітає».

Начальниця управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна:

«Мені також дуже рідна назва Волинського університету. Тому, звичайно, повернутися до того, що є близьким – це значно приємніше. В освітній системі Волині СНУ є вершиною, звідки вийшли 90% педпрацівників, які працюють в закладах освіти Волинської області. Тому підтримую позицію перейменування на Волинський університет. Адже у своїй свідомості ми не змінили назву на Східноєвропейський, бо ми чітко розуміємо, де розташований наш університет».

Декан географічного факультету Юрій Барський:

«Більшість тих, хто сьогодні виступає, підтримують перейменування. Тому назва нашого університету матиме майбутнє. Університет має право називатися Волинським. Для того, щоб підтвердити важливість Волинського регіону, осередком в освіті повинен бути Волинський нацуніверситет імені Лесі Українки».

Завідувачка музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук:

«Ім’я Лесі Українки таки зобов’язує, бо ми говоримо про письменницю і людину, яка знала ціну слова. Вибирати тут не доводиться. Все просто і ясно. Має бути Волинський національний університет імені Лесі Українки».

Проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик:

«В останні роки дуже часто плутали назву нашого університету. Називали його Східнонаціональний, Центральноєвропейський, просто Європейський. Уже це – сигнал того, що назва не зовсім логічно обґрунтована, вона не зрозуміла широкому загалу. Назва обов’язково повинна бути милозвучною і однозначною. Абревіатурою СНУ також часто послуговуємося, коли чуємо університет СНУ, спорткомплекс СНУ, то виникає небажана асоціація зі сном. А ми таки хочемо бути університетом живим, динамічним, сучасним і молодим попри 80-річний вік. Тому небажану асоціацію і багатозначність слова варто зняти».

Завідувачка кафедри менеджменту Лариса Черчик:

«Назва має бути інформативна. Повинна інформувати не лише про те, де розташований навчальний заклад, але й розставити акценти на цінностях, пріоритетах. Зміна назви чітко визначає акцент і пріоритет регіональної приналежності. Це означає, що ми готуємо регіональну еліту. Назва ВНУ – це носій двох потужних меседжів, поєднання яких має синергетичний ефект. Тому що ми закладаємо цінності, які асоціюються в нас з іменем Лесі Українки. Я за перейменування і за формування стратегії розвитку нашого університету з урахуванням зазначених цінностей». 

На завершення декан юридичного факультету Антон Демчук зачитав проєкт резолюції. Учасники круглого столу одноголосно «за» повернення навчальному закладу історичної назви. Далі звертатимуться до факультетів з пропозицією обговорення назви. За результатами обговорення проведуть конференцію щодо перейменування і розпочнуть сам процес.

Ректор Анатолій Цьось на завершення додав, що для кожного з присутніх Волинь і Леся Українка є святими.

«Ми робимо хорошу справу. Я вже бачу концепцію майбутнього музею нашого університету Лесі Українки», – підсумував Анатолій Цьось.

Читайте також: Доктор Цьось: як і навіщо у СНУ відкривають медичний факультет. ІНТЕРВ’Ю

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром