Луцьку загрожує епідемія смертельно небезпечного вірусу

07 Лютого 2017, 13:18
6473

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі, навіть незважаючи на наявність безпечної та ефективної вакцини.

Збудником кору є вірус із сімейства параміксовірусів. Вірус кору зазвичай розвивається в клітинах, розташованих в задній стінці глотки і в легенях, інформує Управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації.

У Румунії на даний час зареєстрована епідемія кору. ЗМІ Румунії інформують про те, що випадки кору є в 34 округах країни, захворіло понад 2300 осіб, загинули 14.

Ознаки та симптоми

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яка утримується від 4 до 7 днів. На цій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з’являється висип, спочатку на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по тілу і, в кінцевому підсумку, з’являється на руках і ногах, який утримується 5-6 днів і потім зникає. Кір небезпечний своїми ускладненнями – пневмонія та енцефаліт (запалення легень та головного мозку)

Хто піддається ризику?

Невакциновані діти становлять групу ризику з захворюваності на кір та розвитку ускладнень, включаючи летальні наслідки. Заразитися кір може будь-яка людина, що не має імунітету – не отримала дворазове щеплення.

Передача інфекції

Вірус кору поширюється при кашлі та чханні.

Профілактика кору

Діти віком 1 рік і 6 років отримують у плановому порядку щеплення вакциною проти кору, епідпаротиту і краснухи. Якщо з різних причин діти в даному віці не були вакциновані, то вони можуть отримати щеплення в будь який час. Дорослі особи також можуть бути вакциновані до 35 років. Захищеною є людина, яка отримала 2 дози вакцини проти кору. Мінімальний інтервал між щепленнями становить 30 днів.

За підсумками 2016 року у Волинській області проти кору, краснухи та епідпаротиту вакциновано 13 016 дітей віком до 1 року (30,2%), 13 188 дітей старше 2 років (18,8%), 14 431 дитина віком 6 років (19,5%) і 13 352 осіб старше 7 років.

На даний час заклади охорони здоров’я області забезпечені вакциною проти кору, краснухи та епідпаротиту «Пріорікс» в достатній кількості. Щеплення проводяться після огляду лікаря при відсутності протипоказань.

Враховуючи загострення епідситуації з захворюваності на кір в Румунії, існує небезпека виникнення захворювань у Волинській області. При виникненні перших ознак захворювання – не гайте часу – ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ЛІКАРЯ. Пам’ятайте: захворювання легше попередити, ніж лікувати.

Коментарі
08 Лютого 2017, 18:54
Продовження скандального фільму "Духневич і Кошель пліснява на волинській медицині" дивіться на ютубі. Чорні схеми
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром