Як виглядав палац у Заборолі 100 років тому

22 Лютого 2020, 09:07
Палац графів Чарнецьких 5242
Палац графів Чарнецьких

Показали, як виглядав палац в селі Забороль Луцького району в період Першої світової війни. Її автор невідомий фотограф із числа солдат австро-угорської армії.

Фото знайшла дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко на одному з аукціонів початку ХХ століття.

На фото палац графів Чарнецьких. До зведення палацу його власник залучив відомих архітекторів та ландшафтних дизайнерів.

Навколо палацу був парк, який створили за проєктом ірландця Діонісія Міклера. Парк був спроєктований в романтичному стилі. Він займав кілька пагорбів, та відкривав прекрасні перспективи пейзажу тих місць. Найкращим був вид із салону помістя на місто Луцьк. Дуже добре виднілося Старе місто з його церквами та костелами.

Першим власником Забороля був Ян Антоній Чарнецький (1700-1774), який розпочав свою кар’єру із скромної посади овруцького гродського писаря і дійшов до брацлавського каштеляна. Саме за життя Яна Чарнецького в селі Забороль побудували ренесансний палац.

Наступний власник палацу був син Яна – Флоріан Чарнецький. Саме він сприяв перебудові маєтку, яка відбулася в першій чверті ХІХ століття за участі італійського архітектора Генрика Іттара.

Забороль для палацу обрали не випадково. Саме тут палац оточували прекрасні пейзажі, які викликали захоплення в приїжджих гостей. В будинку Флоріана Чарнецького було багато цінних портретів відомих європейських художників.

До палацу вів високий дерев’яний міст. Біля самого будинку росло багато акацій, лип та квіткових клумб. Крім того в парку було багато цікавих кам’яних пам’ятників, які засвідчували про якісь цікаві дати в родині Чарнецьких.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром