Зайчик на візку та інклюзивна освіта: у Луцьку презентували дитячу казку з дорослими темами

20 Лютого 2020, 20:30
Зайчик на візку та інклюзивна освіта: у Луцьку презентували дитячу казку з дорослими темами 2702
Зайчик на візку та інклюзивна освіта: у Луцьку презентували дитячу казку з дорослими темами

У Луцьку презентували казку про інклюзію «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама».

У бібліотеці «Дім» на Грушевського журналістка та письменниця Оксана Драчковська разом зі своїм 10-річним сином Назаром презентувала дитячу книгу про зайчика на візку, який не міг стрибати. Книгу проілюструвала Оксана Драчковська молодша. Модерувала розмову письменниця Ореста Осійчук

Письменниця розповіла, що написати таку казку її спонукав власний досвід. Її син теж пересувається на візку, тому вони щодня стикаються з такими труднощами, які вона й намагалася описати в книзі. Йдеться не лише про проблеми з доступом до багатьох місць, а й про елементарне сприйняття Назара іншими дітьми.  

«З нами була така ситуацію, коли ми прийшли в школу. До нас із класу вибігли діти, обступили, почали запитувати. Виявилося, що вони ніколи досі не бачили таких діток, як Назар. Тож, щоб інші діти ставилися до людей з інвалідністю нормально, я й написала цю казку», – розповіла Оксана Драчковська.

На презентацію книги завітали ровесники Назара – учні 4 класу. Діти сприйняли хлопчика спокійно, а після заходу підійшли поспілкуватися і познайомитися ближче. 

Казка Оксани Драчковської допоможе не тільки дітям усвідомити, що навколо є різні люди, а й додасть сміливості батькам. Адже там описується, окрім іншого, як мама-зайчиха домоглася, щоб для зайчика на візку побудували міст, для кротів розмістили звуковий світлофор, а звірі-вчителі вивчили жестову мову.

За словами письменниці, такі тенденції поступово впроваджуються і в нашому суспільстві.

«На інклюзію зараз є певний тренд. На жаль, тренди зазвичай недовговічні. Може вийти так, що поступово інтерес до цієї теми зникне. А може й ні, ми не можемо знати. Але можу сказати, що певний прогрес є», – зазначила авторка.

Назар теж допомагав мамі презентувати книгу. Він розповів дітям про своїх друзів та улюблені шкільні предмети. Хлопчик також розповів, що для початку школам достатньо зробити на першому поверсі інклюзивні класи, щоб діти на візках змогли відвідувати навчання. 

На завершення гості могли придбати книгу та отримати автограф авторки. 

Читайте також: Про пам'ять, голос та веселі похорони: Ірина Славінська презентувала збірку есеїв у Луцьку





1







 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром