2017 став у місті роком борця за незалежність США Тадеуша Костюшко

05 Лютого 2017, 11:15
1783

З нагоди 200 річниці смерті національного героя Польщі, Білорусії та Сполучених Штатів Америки, у Луцьку відкрили Рік Костюшка.

Тадеуш Костюшко, який займає особливе місце в пантеоні польських національних героїв та «є символом свободи і зразком патріота не тільки для громадян Польщі, але й Сполучених Штатів Америки» – пише Волинський монітор.

Це стало приводом, щоб відкрити Рік Костюшка в Луцьку.

Зустріч, яку Товариство польської культури імені Тадеуша Костюшка організувало 2 лютого у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, мала урочистий характер. У ній взяли участь молодь і дорослі, які пов’язані з ТПК та цікавляться польською історією. Почесними гостями заходу були представники Генерального консульства Польщі в Луцьку – консули Анна Бабяк-Овад та Павел Овад.

У рамках Року Тадеуша Костюшка товариство проведе ряд заходів. Зокрема, 2 лютого було оголошено художній конкурс «Тадеуш Костюшко очима дітей», підсумки якого підіб’ють 15 жовтня 2017 р.

25 лютого відбудеться X Декламаторський конкурс польської поезії і прози для мешканців України.

26 березня о 12.00 у Волинському краєзнавчому музеї пройде зустріч «Про Костюшка ... словом і піснею».

На 6 квітня заплановані перегляди фільмів на історичну тематику (початок о 16.00 і 17.30 у Волинській науковій бібліотеці).

26 квітня о 15.30 у Луцькій гімназії № 4 імені Модеста Левицького (ауд. 44) Ядвіга Демчук, учителька, скерована до Луцька Центром розвитку польської освіти за кордоном, проведе відкритий урок на тему «Костюшко – герой світу».

У травні 2017 р. члени ТПК відвідають Курган Костюшка у гміні Дубєнка (Польща), а в серпні –Білорусь та Любешів на Волині. Під час цих поїздок товариство зніматиме фільм «Слідами Костюшка», прем’єра якого відбудеться 15 жовтня, у день 200-ї річниці смерті польського героя.

У рамках Року Костюшка на вересень запланований також XI Дитячо-молодіжний фестиваль польської пісні.

За реалізацію всіх планів відповідає Ніна Поремська, голова Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка в Луцьку.

 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром