Менше лікарень, дешеві ліки та здорова нація – Уляна Супрун розповіла про особливості медичної реформи

03 Лютого 2017, 21:07
3769

Основними цілями медичної реформи є збільшення фінансування первинної ланки медико-санітарної допомоги та акцент на профілактиці захворювань.

Про це на прес-конференції розповіла виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Міністр повідомила, що реформа української медицини починається з фінансування первинної ланки медико-санітарної допомоги. У амбулаторіях лікар, з яким пацієнт укладе договір, надаватиме консультації, проводитиме діагностику та профілактику захворювань, а також лікуватиме найбільш поширені хвороби – травми, отруєння і т.д.

Реформа також передбачає, що фінансування медицини стане прозорішим, бо гроші «ітимуть» за пацієнтом. Передбачається, що держава платитиме сімейному лікарю 210 гривень у рік за кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Це у свою чергу стимулюватиме заклади надавати якісну медичну допомогу. Адже чим більше пацієнтів відвідуватиме конкретну лікарню, тим більше фінансування буде у закладу. Неконкурентноспроможні заклади, тобто ті, які матимуть мало пацієнтів, а відповідно і низьке фінансування, можуть закриватися,  або ж перекваліфіковуватися на хоспіси та реабілітаційні центри.  

У міністерстві сподіваються,  що вже у липні громадяни розпочнуть підписувати договори з сімейними лікарями. Наразі ж вони ще мають час, аби підшукати для себе лікаря. Важливим є і той факт, що місце прописки значення мати не буде. Укласти договір пацієнт зможе у тому населеному пункті, де йому зручно отримувати первинну медичну допомогу.

Уляна Супрун зауважила, що медична реформа має сприяти тому, що 80% громадян звертатимуться до сімейних лікарів і тільки 20% - за спеціалізованою медичною допомогою.

Допомогу лікарів вузької спеціалізації, приміром хірургів, пацієнти отримуватимуть у лікарні інтенсивного лікування другого рівня, свого госпітального округу.

Наразі більшість медичних закладів в Україні малопотужні та малозавантажені,  а фахівці, що не мають достатньої завантаженості  поступово втрачають кваліфікацію та практичні навички. Тому передбачається, що укрупнення закладів надання меддопомоги другого рівня сприятиме тому, що вузькопрофільні лікарі будуть надавати якісніші послуги за рахунок постійної практики.

Головна мета реформи – зробити українців здоровішими завдяки вчасній діагностиці, ефективній профілактиці та пропагуванню здорового способу життя.

Передбачається також  і зниження ціни на лікарські засоби завдяки реімбурсації. Тобто держава частоково відшкодовуватиме видатки на придбання населенням медичних препаратів. 

Коментарі
04 Лютого 2017, 18:01
<p>що вона видумуе ...ви вже наробили..</p>
04 Лютого 2017, 20:28
"Менше лікарень - здорова нація"?!! "20% - за спеціалізованою медичною допомогою" - це людина з космосу......
05 Лютого 2017, 11:06
Панове їдьте вже в Європу
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром