У Луцьку презентували унікальні археологічні знахідки 2016 року

03 Лютого 2017, 15:43
3767

Експонати, знайдені археологами у 2016 році, серед яких – герб Радзивіллів, унікальні портрети, денарії Вітовта, свищики та пломби презентували у Волинському краєзнавчому музеї.

Найбільш знаковими виявилися дослідження проведені фахівцями музею спільно з польськими колегами на території селища Олика, повідомляє «Громадське.Волинь».

«Настоятель місцевої церкви ксьондз Юрій звернувся з проханням про обстеження Крипту Костелу Святої Трійці. При огляді на місці виявилося, що проводити археологічні розкопки дійсно складно, бо крипт завалений сміттям.  Тому в цьому році ми обмежилися виключно його прибиранням.  Проте, такі, здавалося, не досить наукові роботи, як прибирання сміття, дали досить цікавий науковий матеріал», –  розповідає завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета.

Зокрема, було знайдено зображення, виготовлені з білого металу. Науковці визначили, що це портрети великого канцлера Литовського Альбрехта Станіслава Радзивілла та його дружини Кристини Анни Любомирської.

У музеї припускають, що більшість представників князівського роду Радзивіллів поховані у костелі, а знайдені металеві пластини із зображеннями портретів та герба були натрунними бляхами, розташованими на саркофагах.

На презентації, окрім пам’яток Радзивіллів, були представлені: денарії  Вітовта з надкарбуванням та речі побуту, виявлені в ході робіт у селі Дубище на ймовірному місці існування Введенського монастиря, що згадується в документах з 14 століття.

Серед інших важливих археологічних досліджень у 2016 році – відкриття плану Городища в селі Буяни Луцького району, що існувало ще за часів Київської Русі. Також була проведеноа розвідка з шурфуванням на поселеннях у селі Іванівка Горохівського району, місті Володимирі-Волинському та багатьох інших.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39