У Княгининку діє виставка унікальних музичних інструментів

14 Лютого 2020, 17:15
Музичні інструменти Володимира Позняка 3848
Музичні інструменти Володимира Позняка

У Княгининку діє виставка «Педогог. Музика. Майстер» присвячена пам’яті  талановитого музиканта, педагога та майстра Володимира Позняка.

Як розповіла Район.Луцьк директорка історичного музею села Княгининок  Ірина Сардак-Бондарук, відкриття припало на день народження майстра, 10 лютого, якому виповнилося б 80 років.

Володимир Позняк виховав багатьох професійних  музикантів, артистів, які згодом стали викладачами навчальних закладів та  директорами музичних шкіл. Він заснував такі дитячі колективи як: «Веселка», «Джерельце» , згодом «Волинські візерунки». З усіх конкурсів колективи поверталися з призовими місцями, дипломами, грамотами справляли фурор всюди та завжди.




За словами Ірини Сардак-Бондарук, не усім музикантам вдається писати музичні твори, а він був ще й композитором. Він став одним з тих, хто у 80-х шукав забуті мелодії, відроджував автентичні мотиви, обробляв їх, розписував для різних музичних інструментів, що були у його оркестрах.

«Намагався показати, що Українська культура не тільки така, як нам нав’язувала  радянська влада, а це ще величезний призабутий пласт надзвичайної автентики, сильних музичних красивих і вічних мелодій. Особливістю цієї різносторонньої талановитої людини було те, що він професійно  виготовляв та вдосконалював музичні інструменти. Вмів інструмент підігнати під його особливе звучання для своїх колективів, щоб відтворити не лише волинський мелос, а й звуки волинської природи», – розповіла директорка історичного музею.




На виставці представлені такі інструменти, як різноманітні сопілки, окарини з рогу та глини, свищики, терниці, свирілі, бубни, дримби, бусол , бугай, бандура. Однак це лише частина колекції майстра, яка налічувала до п’яти десятків. Інша частина лишилася у його друзів та учнів.

За словами Ірини Сардак-Бондарук, його інструменти продовжують звучати зі сцени, їх використовують в різних навчальних закладах України студенти та викладачі.

Виставку планували та збирали декілька років по крупинках.

«Зараз важко знайти інформацію по архівах, передачах, газетах. Його учні та близькі люди зберегли значну частину колекції інструментів. Частина експонатів знаходиться в архіві  його сина Володимира Позняка. Особливістю нашої виставки є те, що Володимир Володимирович зіграв та записав майже усі інструменти і завдяки застосунку «qr-код»  їх можна не лише побачити, але й  відтворити завдяки телефону», – поділилася Ірина Сардак-Бондарук.




Ім’я Володимира Позняка для Княгининка, для району, для області, для музичних кіл є дуже відоме та шановане.

Для того, щоб інструмент заграв, у нього має бути душа, то ж майстер віддавав частину своєї.

До слова, виставка діятиме до червня, тож всі охочі можуть завітати до історичного музею і полюбуватися нею.







Читайте також: У Княгининку презентували «Капелани. На службі Богу і Україні»

Текст і фото Світлани СОЛТ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром