Які ідеї хочуть реалізувати, аби «оживити» Старе місто

14 Лютого 2020, 11:12
Старе місто 5985
Старе місто

У Луцьку обговорили концепцію облаштування Старого ринку, аби надати цій частині міста туристично привабливого вигляду.

Про це йшлося 13 лютого у ЦНАПі міста. 

Радник міського голови Ігор Поліщук зазначив, що історична частина міста потребує втручання, аби лучанам і туристам було цікавіше проводити час в Старому місті. Міська рада напрацювала ряд заходів, які швидко зможуть покращити ситуацію в Старому місті і повернути зацікавленість лучан і гостей.

Отож Район.Луцьк зібрав для вас ряд пропозицій від міськради, які хочуть впровадити для відновлення активного життя в історичній частині міста.

1. Хочуть зробити капітальний ремонт вулиці Драгоманова, частини вулиці Кафедральної: від перехрестя з вулиці Данила Галицького до перехрестя з вулиці Драгоманова та організувати комплексне покращення освітлення Старого міста в темну пору доби.

На капремонт Драгоманова уже замовили проєкт на 1,7 мільйона гривень. Він передбачає зняття верхнього шару асфальту і реставрацію покриття камінням, яким сьогодні вкладено дорогу. Капітальний ремонт тротуарів. Встановлення освітлення по вулиці Драгоманова. У березні оголосять тендер на ремонт цієї вулиці.

2. Реконструкція вежі Чорторизьких проведуть в межах грантового проєкту. Міська рада виграла мільйон євро на реалізацію цього проєкту.

«Гроші виграли в рамках проєкту «Дві вежі». Цей проєкт пройшов оцінювання в 2018 році. Одна вежа проходить реставраційні роботи в Любліні – місті-партнері. Вежа Чарторийких вмонтована в коледж харчових технологій. Під час реалізації проєкту використовують спеціальні матеріали. Наші підземелля оживуть. До кінця липня 2020 року проєкт реалізують. І в результаті в нас буде хороша туристична атракція для лучан і гостей міста»,  – розповів заступник в. о. міського голови Григорій Недопад.

3. Створення Центру середньовічної культури на базі лицарського клубу «Айна Бера». Міська рада знайшла комунальне приміщення і надала його центру. Зараз члени цієї громадської організації наводять там лад.

4. Реставрація приміщення на вулиці Кафедральній, 4. В комунальній власності міської ради є приміщення, але воно в жахливому стані. Повністю просів фундамент. На його відновлення потрібні колосальні кошти з міського бюджету.

«Є ідея організувати інвестиційний конкурс. Створимо умови, виставимо приміщення на цей конкурс з умовою, що власник який виграє, капітально відремонтує це приміщення, реставрує згідно зі всіма нормами, адже це пам’ятка архітектури місцевого значення – колишній гостинний двір чехів Прайзлерів. Відкриємо там готель, ресторан і кафе, аби Старе місто ожило. Переможцю віддамо приміщення в оренду на 20 років за одну гривню», – зазначив Ігор Поліщук.

За словами Поліщука, так зробили з клубом сімейного відпочинку «Ротондою» в Центральному парку. На сьогодні цей об’єкт пристойно виглядає, не розвалюється.

5. Підсвітка фасадів. В Старому місці дуже мало фасадів підсвітлюється. На сьогодні Луцькрада замовила підсвітку фасадів Собору Святого Пера й Павла та Лютеранської кірхи. Хочуть зробити ці місця більш привабливими для туристів, вони будуть цікавими фотозонами. Підсвітка зможе підкреслити архітектурну витонченість.

6. Сквер Миколи Голованя. Хочуть облаштувати поряд із Центром середньовічної культури сквер Голованя. У ньому є скульптури архітектора, але обгородженні парканом. За словами Ігоря Поліщука, вони абсолютно покинуті. Сквер планують відновити, почистити скульптури, зробити освітлення і організувати ще один цікавий об’єкт, який можна буде відвідати в місті.

«Скульптури у сквері зробив Микола Головань своєму покійному сину. І якби не та решітка, про яку ви кажете, що треба знести, скульптури побили б і знищили. А це власність Голованя. Це треба робити розумно. Для огляду цей дворик ми не закриваємо, до нас можна звертатися, аби його побачити. Тобто якщо відкривати, то потрібно постійно охороняти. Адже хороші ідеї можуть повернутися плачевно», – наголосив директор Державного історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький.

Читайте також: Двір скорботної пам'яті у серці Луцька. ЗАКАМАРКИ

7. Ремонт дамби. Замовили проєкт капітального ремонту дамби, яка веде від вулиці Глушець до Замкової. Ця дамба зможе бути своєрідним зв’язком між парком і Старим містом.

«На сьогодні покриття дамби грунтове, покручене. Замовили проєкт з освітленням і розчищенням чагарників. Її можна буде використовувати й в спортивно оздоровчих цілях, і просто прогулюватися», – зазначив Поліщук.

8. Планують очистити Старе місто від парканів, які обмальовані, пошкодженні. А також привести до належного вигляду фасади. Сараї, гаражі, які встановили незаконно, інспектори-муніципали будуть демонтувати.

 

Коментарі
16 Лютого 2020, 02:05
Що Палиця бере замок в оренду під ресторан, тому почався шмон?
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром