Сім локацій міського простору, які ви скоро не впізнаєте

13 Лютого 2020, 10:26
Реконструкція парків-скверів у Луцьку 7726
Реконструкція парків-скверів у Луцьку

Останні три роки мерія намагається змінити місто, зокрема активно облаштувують зони для відпочинку. 

На сьогодні уже виклали кілометри бруківки, місцями посадили дерева, встановили лавки та ліхтарі і навіть довели де завершення одиничні проєкти реконструкції.

Район.Луцьк зібрав список міських локацій, які влада збирається змінитися до невпізнання.

Трояндовий сквер

У 2018 році розпочали облаштовувати трояндовий сквер на проспекті Волі, 31-33. Попередньо тут була трояндова алея.

У сквері доріжки виклали бруківкою, а рослини посадили на спеціально створених земельних насипах. Це геопластика – штучна зміна рельєфу.

«В цьому проєкті у неї багато як естетичних, так і фізичних функцій. Висота насипів невипадкова, а спроектована оптимально для створення затишку, вітрозахисту. Також геопластика виступає інтерактивним ландшафтним елементом, який може бути з одного боку клумбою, а з іншого – ігровою зоною для дітей. В зимовий час геопластика служитиме, наприклад, гіркою для катання на санчатах», – розповів засновник компанії «Ariva urban», яка займається облаштуванням скверу, Роман Литвин.

Уся вулична фурнітура у сквері – антивандальна: ліхтарі та лавки забетоновані, а смітники – приварені до стовпів.




Парк 900-річчя

Також у Луцьку мають осучаснити парк 900-річчя. Завершену концепцію парку презентували в лютому 2018 року. Над проєктом працювала робоча група Ariva Urban. 

В оновленому парку запланували більше входів, велодоріжки, місця для вигулювання собак та інклюзивні майданчики для відпочинку. Розпочати роботи в парку хотіли ще в 2018 році, проте змін поки не помітно. 

Зі слів архітектора Романа Литвина, на території збережуть максимальну кількість доріжок, які вже існують. Їх зроблять без жодної бруківки та асфальту. оріжки будуть з традиційним м’яким гравійно-набивнм покриттям, адже воно є екомним і легко реставрується. Довжина спроектованих доріжок – 10,5 кілометрів. Окрім того прокладують і велосипедні доріжки – 3,5 кілометрів. 



«Ми вирішили зробити основний акцент на центральній набережній, таким чином змістили трішки центральну алею: вона сполучатиме вулицю Ветеранів із проспектом Відродження. По одну сторону будуть зони для дорослих, по іншу – зони для відпочинку дітей», – розповів Роман Литвин.

Багато всього планували зробити для дітей: три дитячих умовних зони відпочинку для дітвори, тобто одна плавно «перетікає» в іншу. Як повинен виглядати парк, дивіться ТУТ

У 2020 році планують виділити кошти на проєктно-кошторисну документацію, після цього приступатимуть безпосередньо до реконструкції



Театральний майдан

Змінити в місті Луцьку хочуть й головний майдан – Театральний. Впродовж вересня-грудня 2019 року управління містобудування та архітектури Луцької міської ради проводило Всеукраїнський закритий архітектурний бліц-конкурс на кращу концепцію облаштування Театрального майдану. На конкурс подали сім конкурсних проєктів. 

Впродовж місяця тривало громадське обговорення, пізніше провели засідання журі і визначили переможців. Перемогу здобув проєкт земляків – авторського колективу Кирилюк Д.І., Нестерук Н.О., Кожина Ю.В., Вітинська О.Г., Костюк О.П. Він і буде основою при розробці проєкту реконструкції Театрального майдану.

Читайте також: Луцькі ВІПи дискутують про зовнішній вигляд Театрального майдану



Сквер авіаторів

Сквер авіаторів хочуть облаштувати вже цього року на розі вулиці Стрілецької та проспекту Грушевського. Переможницею відкритого всеукраїнського архітектурного конкурсу на облашування скверу стала лучанка Ольга Федорчук. Саме її концепцію візьмуть за основу створення майбутнього проєкту.

Нагадаємо, що на місці скверу авіаторів хотіли побудувати McDonalds. Проте на сесії міськради 28 лютого 2018 року під гучну музику погодили створення скверу авіаторів. 

Читайте також: 

Яким бачать в Луцьку сквер авіаторів, дивіться на фото:


Сквер на місці квіткового ринку

У Луцьку на місті колишнього квіткового скверу облаштували новий сквер. Відкрили його у серпні 2019 року. Це єдиний проєт з нашого списку, який уже реалізований. 

Архітектор міста Олександр Балан розробив проєкт разом із комплексним ремонтом прибудинкової території будинків №3, 7 та прилеглої території до поліклініки. У сквері виклали бруківку, поклали асфальтобетонне покриття проїздів, а також озеленили. Реалізовували проєкт приблизно рік. 




Центральний пляж Луцька

Архітектори Ariva Urban представили власну концепцію розвитку Центрального пляжу Луцька. Вони створили комплексну концепцію розвитку прибережної лінії річки Стир в парку імені Лесі Українки.

Радник в. о. міського голови Ігор Поліщук у фейсбуці повідомляв, що концепція розвитку території пляжу на річці Стир має на меті впорядкувати пляжний відпочинок, облаштувавши нові спортивні майданчики, пляж для дітей на мілководді, пристані для катерів та байдарок, а також створити якісне вело-пішохідне сполучення між Старим містом та вулицею Тещин Язик.

Проєкт втілюватимуть поетапно, як тільки з’являтимуться на це кошти.




Сквер з унікальними деревами

Луцькрада надала комунальному підприємству «Парки та сквери» дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для влаштування та обслуговування скверу на проспекті Відродження поблизу приміщення готелю «Профспілковий». 

Зі слів депутата міськради Ігоря Поліщука, сквер на Відродження – буде унікальний для Луцька, адже такого переліку насаджень унікальних та екзотичних дерев у місті більше немає.

Міськрада планує встановити дитячий майданчик та облаштувати місця для відпочинку.

Поблизу приміщення готелю «Профспілковий» планують облаштувати сквер
Поблизу приміщення готелю «Профспілковий» планують облаштувати сквер

Коментарі
14 Лютого 2020, 03:06
Так, зробили реконструкцію алеї троянд, гарно, хоча недоробок море... одне добре тепер власники машин можуть заїзджати на нову бруківку і ставити на ніч свої машини... буда алея троян - стала безкоштовна стоянка для автомобілів... вбили два зайці і нова алея і новая стоянка :)
14 Лютого 2020, 16:46
Роботи на років 100!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром