Які негаразди із сміттєсортувальною лінією в Луцьку?

31 Січня 2017, 18:38
1932

Сортувальна лінія на міському сміттєзвалищі вже тривалий час не працює на повну потужність через проблеми з керівництвом. Натомість з полігону сировина йде «наліво» через спритного підприємця, який виявився депутатом обласної ради.

Про це повідомляє ІА Волинські новини.

З квітня з дирекцією підприємства немає зв’язку

В Луцькій міській раді 31 січня зібралася робоча група з числа депутатів і працівників міськради та КП «Луцькміськкомунтранс», аби обговорити питання сміттєзвалища та сміттєсортувальної лінії у Брищі. До роботи побажали долучитися й депутати Княгининівської ОТГ, адже саме їхнім мешканцям доводиться мати купу проблем через сусідство з міським полігоном твердих побутових відходів. На порядку денному – питання функціонування компанії «Луцьк Еко», яке створили на умовах співучасті комунального підприємства та інвестора.

Нагадаємо, у лютому 2015 року луцькі депутати погодили створення підприємства «Луцьк Еко», яке має змішану форму власності: 50% належатиме «Луцькспецкомунтрансу» і 50% - фірмі-інвестору «Екосорт». Йшлося про спорудження сміттєсортувальної лінії на земельній ділянці, що була виділена на території селищної ради селища Рокині в 2007 році.

Тоді депутати зауважували: така форма власності передбачає можливу некерованість. Власне, вже за рік так і сталося, розповідає директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич. З квітня минулого року з директором підприємства немає жодних контактів.

«Ми покладали великі надії на сортувальну лінію, надавали допомогу технікою, підключенням до лінії електропостачання, там працювали наші електрики, зварювальники, ми закупили мішки, спецодяг для того, щоб підприємство працювало, розвивалося і нарощувало оберт. З часом там же збільшувалася продуктивність, але це тривало до квітня минулого року. В квітні призначена директором Наталія Смольянінова захворіла, відтоді й цього часу підприємство стало «загнивати». На той час була привезена і готова до експлуатації друга лінія, яку наш електрик налагодив. Треба було лише добрати людей. І якби лінія працювала без вихідних у дві зміни, то цього вистачило б, щоб весь об’єм сміття, яке поступає на полігон, перероблявся», – розповідає він.

Тепер же друга лінія – розібрана, і основна ж почала зупинятися, людям почали боргувати зарплату, ті, своєю чергою, почали протестувати. Ні до представників фірми-засновника, ні до директора не можна було достукатися. Отож, розповідає він, довелося забрати ключі, вимкнути електрику, закрити цехи.

Борги по зарплаті, нестача потужностей електропередач

Нині «Луцьк Еко» боргує працівникам зарплату і за електроенергію. Днями, начебто, на підприємстві має з’явитися новий керівник – Віктор Киричук, якому начебто мають надати усі повноваження з правом підпису і правом розпоряджатися коштами. Щоправда, досі не зрозуміло, чи звільниться нинішній директор і буде призначений новий, чи Віктора Киричука призначать заступником директора з повноваженнями директора.

Адже замінити директора на цьому підприємстві складна справа: обидва засновники мають погодити кандидатуру.

Сам Віктор Киричук переконує, що ось уже декілька днів, як він переймає обов’язки. Останнім часом займалися на підприємстві ремонтом техніки і лінії, закупівлею запчастин. Лінія й зараз не працює на повну потужність, бо мало людей. З його слів, на підприємство планують набирати нових працівників, і є можливість реконструювати другу лінію.

З його слів, він матиме право підпису і всі повноваження здійснювати платежі. Віктор Киричук обіцяє: за 10 днів погасять борги із зарплати перед працівниками і до кінця лютого – розрахуються за електроенергію.

Та на сортувальній лінії є ще одна проблема: їй не достатньо потужності трансформатора, який там встановлений, тож часто лінія простоює через перебої з електрикою.

Ще півроку тому, додає директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич, в дворі стояла підстанція, побудована людьми, які мали встановлювати сміттєспалювальний завод.

«Коли був директором Леонід Турик, він поставив цю піч, що мала спалювати відходи, які не перебиралися. Потім, коли почався поділ на підприємстві-засновнику, трансформатор забрали, лінію вивезли, піч забрали в інше місце. Виявилося, що ця піч була призначена для спалювання шкідливих відходів. Тож для того, щоб працювало дві лінії, того трансформатора не вистачає, його не вистачає, щоб нормально працювала і ця», - зазначає він.

Власне, на сміттєсортувальній лінії мають відбиратися ПЕТ-пляшки, папір, картон, поліетилен, скло (пляшки), чорний метал. Кольоровий метал – не відбирають, оскільки на це потрібна окрема ліцензія.

В сортувальної лінії з’явилися конкуренти

Та в підприємства «Луцьк Еко», як з’ясувалося, з’явився конкурент. Віктор Киричук, серед планів на майбутнє, зазначив про ізоляцію полігону по всьому його периметру, бо мовляв, частина сировини звідти «йде наліво».

Прояснила ситуацію голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб. З її слів, на полігоні діє група осіб, які збирають ПЕТ-пляшки за окрему плату для іншого підприємця, котрий провадить свою діяльність на території Княгинининка. Називає вона й прізвище: з її слів, це – колишній депутат міськради, а нині – депутат обласної ради.

«Депутат Сергій Сівак має групу людей, які сортують сміття прямо на сміттєзвалищі. Їм платять по 700 гривень за день, і їх звідти не виженемо. Люди самі розповіли, хто їм платить. Цей чоловік має підприємство на території сільради на вулиці Пайківській в Княгинининку. Там, на території старих корівників, ті пляшки складували, пресували. Довгий час, поки не було збуту вони там зберігалися. В результаті там розвелися щурі, таргани, а поруч – школа-інтернат. Якби не було цих людей, які перебирають те сміття і прибутки були в луцького підприємства, і не ходили б ці «збирачі» під тракторами, не наражали себе й інших на небезпеку» - розповідає жінка.

В сільраді – чимало звернень і скарг на таку діяльність, проте ніхто не може знайти управи. Олена Твердохліб запевняє: з депутатом вже встигли поспілкуватися телефоном, щоправда, на «підвищених тонах».

Директор департаменту ЖКГ Луцької міськради Юрій Крась розповідає: віднедавна, кожної останньої суботи місяця на полігоні відбуваються зустрічі комунальників міста та депутатів Княгининівської ОТГ. бачилися вони й з тими «сортувальниками».

«Ці люди, коли їх почали виганяти, казали що вони з Брища, що перекриватимуть полігон. Зараз в новому тарифі на вивіз сміття передбачені видатки на охорону. І вже охорона не допускатиме сторонніх осіб на полігон. Хочуть так працювати - то хай йдуть на сортувальну лінію А тоді нас обступили, ледь не побили. Їх не пускали, а вони як миші прошмигують». – скаржиться чиновник.

До слова, якщо ж з цими людьми трапиться якесь нещастя, то відповідальним буде КП «Луцькспецкомунтранс», і прецедент, переконує директор, уже був.

Змінити структуру власності, щоб контролювати

Фактично, учасники зустрічі домовилися: якби сортувальна лінія працювала на повну потужність, то й проблем таких би не було – не було б що там шукати.

Депутат Ігор Поліщук нагадав: коли у 2015 році депутати створили підприємство «Луцьк Еко», вже тоді говорили, що створювати таку компанію, яка буде некерованою, не можна, і це помилка. Адже без згоди одного зі співвласників не можна поміняти директора, не можна говорити про якийсь правочин чи розподіл прибутків.

«Ми отримали на практиці директора, якого не можна поміняти. На наступному засіданні, якщо прибуде засновник - представник групи компаній «Екосорт», нам, вважаю, треба вести мову про те, щоб змінити структуру власності. Адже електроенергію подають через «Луцькспецкомунтранс», довозить сміття «Луцькспецкомунтранс», земельна ділянка в оренді міськради. «Луцькспецкомунтранс» без «Екосорту» обійдеться, а вони без «Луцькспецкомунтрансу» - ні. Думаю, нам треба жорстко диктувати умови, і якщо ми маємо вкладати кошти в це підприємство, воно має бути нами контрольоване», - зазначив він.

Його підтримав депутат Павло Данильчук: на його думку, КП «Луцькспецкомунтранс» має вивчити, скільки треба коштів, щоб перебрати функції «Луцьк Еко». Адже мета підприємства, яке створювалося - не лише зменшити навантажити на полігон, а й заробляти. Тож департамент ЖКГ має вивчити, що на цьому ринку відбувається. Та комунальне підприємство має контролювати «Луцьк Еко».

Зрештою, депутати домовилися дати шанс підприємству «Луцьк Еко» попрацювати з новим керівником хоча б два тижні. Тоді, кажуть, побачать, що робити з підприємством далі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром