Скільки триватиме мораторій на будівництво у Луцьку

06 Лютого 2020, 14:36
Скільки триватиме мораторій на будівництво у Луцьку 4383
Скільки триватиме мораторій на будівництво у Луцьку

У Луцькій міській раді сподіваються у квітні-травні оприлюднити остаточний проєкт оновленого історико-архітектурного опорного плану міста та генерального плану міста.

Якщо ці документи приймуть, то можливе скасування тимчасового мораторію на будівництво. Про це повідомляє Сила Правди. 

Про це дискутували на публічній дискусії «Причини та наслідки будівельного мораторію у Луцьку», організованому Центром журналістських розслідувань «Сила правди». Участь у заході взяли представники Луцької міської ради, прокуратури, забудовники, громадські активісти та журналісти. 

У грудні 2019 Луцька міська рада прийняла рішення про запровадження мораторію на будівництво у місті Луцьку. Мораторій стосується багатоповерхових будівель та не поширюється на індивідуальні будинки і будівництво на замовлення органів влади.

Головна причина запровадження мораторію, за словами посадовців, це наведення порядку у сфері містобудування, а найперше – оновлення генерального плану міста. 

«Генеральний план у теперішньому стані абсолютно застарілий. Він, по суті, фіксує те, що вже збудовано, але не є документом, який буде корисним на наступні роки. Архітектура і містобудування – це розвиток з великою перспективою. Місто за своїми потребами вже виросло з цього генерального плану і треба щось міняти, і цей генеральний план є застарілим, треба проводити ревізію, оновлювати його, робити із перспективою розвитку», – пояснив Веніамін Туз, начальник управління містобудування та архітектури Луцької міської ради.

Посадовець також зауважив, що найбільшою проблемою наразі є багатоповерхова забудова, яка прийшла у приватний сектор. Тому на вирішення цієї проблеми і спрямований мораторій та оновлення генерального плану. 

Про проблему порушень у містобудуванні розповів і прокурор Леонід Скучинський. За його словами, минулого року оскаржили три рішення міськвиконкому Луцька, який затвердив детальні плани території, що не відповідають генеральному плану. За цими фактами подали позови до суду. 

Підтримав запровадження мораторію і директор будівельної компанії «Інвестор» Андрій Разумовський

«Як я відношусь до мораторію? В принципі позитивно. Проблеми є не тільки в Луцьку, а по всій Україні. 95 відсотків міст не мають генеральних планів. Для нас це створює звичайно ризики, тому що, якщо щось чомусь не відповідає, будь-який правоохоронний орган буде перевіряти, приписи складати, грубо кажучи – такий інструмент тиску. Тому дуже хотілося б, щоб міська рада затвердила генеральний план, щоб ми бачили куди розвиватись», – сказав він. 

Спікери дискусії зійшлись на думці, що рішення про запровадження мораторію потрібне і актуальне. Втім, за словами прокурора, воно не є імперативним, а відтак його можна оскаржити. Проте в цьому випадку прокуратура не бачить підстав для оскарження і очікує введення в дію нового генплану. Його пообіцяли оприлюднити у квітні-травні.  
Читайте також: У Луцькому ЦНАПі скоротили час надання адмінпослуг

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром