Ікони везли, як дрова: як на митниці «ловили» експонати для музею у Луцьку

05 Лютого 2020, 18:26
Фото ілюстративне 2987
Фото ілюстративне

Кілька сотень ікон, унікальні в Україні картини художників зі світовим іменем, величезна колекція зброї, самоварів, табакерок і предметів побуту стали надбанням Волинського краєзнавчого музею завдяки пильним митникам та експертам з музею.

Вже більше трьох десятиліть на базі музею працює спеціальна комісія, яка допомагає митникам на «Ягодині» оцінити предмети, що мають культурну та мистецьку цінність. Такі предмети часто хочуть нелегально вивезти з України. Коли порушників ловлять, то речі конфіскують, потім шукають власників. Якщо власників нема – речі опиняються у власності держави. Із середини 90-х вдалося врятувати для України більше 10 тисяч предметів. Все це потрапляло до обласного краєзнавчого музею, де тривалий час зберігалося у фондах.

Ікони з волинської митниці
Ікони з волинської митниці

Унікальну виставку відкритих фондів «Врятовано для України» постійно поповнюють нові експонати. Ось і зараз головна зберігачка фондів Наталія Пушкар уважно керує оновленням експозиції.

Поміж тим, розповідає нам дивовижні історії потрапляння деяких експонатів до краєзнавчого музею.

«У 90-х – на початку двотисячних масово везли через кордон ікони у величезних кількостях. В основному ті ікони, які нелегально везли через волинську митницю, їхали з Башкирії. Тобто, уявіть, де Башкирія, Уфа – а де західний кордон України. Але дивуватися не варто.

Жінка, яку затримували з тими іконами кілька разів, розповідала, що вона і її компаньйон скуповували їх у південному Сибіру задешево. Так вже склалося, що українці, яких вивозили в Сибір, везли з собою туди ікони. А вже їхні правнуки так розпропагандовані були, що їм ті ікони не потрібні були, і вони їх продавали», – розповіла пані Наталія.

За її словами, ту жінку затримували не один раз. І кожного разу – з чималими партіями ікон.  

«Було в неї одночасно по 50-70 ікон. Вона їх не ховала – декларувала, як «картины на религиозную тематику», складала у спортивну сумку, наче дрова, навіть не перекладала нічим – так везла. На ягодинській митниці її часто затримували, і вона поїхала до якоїсь іншої. Напевно, то був добрий бізнес».

Друга історія вражає ще більше. Унікальну в Україні картину художника Лукаса Кранаха старшого намагалися перевезти, змайструвавши з неї ящик.  

«У нашому музеї є єдина в Україні картина Лукаса Кранаха старшого. Вона теж була затримана на митниці. Чоловік, який її вивозив, зробив із неї дно ящика, накрив і поставив на неї банки з огірками, капустою і помідорами – сказав, що віз сину у Варшаву, бо ніби син там навчався. Його затримали, бо, як кажуть, «знає кума – знає пів села». Напевно, комусь проговорився. Таким чином картина початку 17 століття опинилася в нас. Вона вже реставрована, і готова до презентації».

Подивитися ікони, картину Кранаха та багато іншого можна буде уже з наступного тижня.  

Читайте також: Міста Волині у ХІХ столітті: у Луцьку відкрили виставку акварелей

Передрук заборонено

Коментарі
07 Лютого 2020, 17:39
Робота Кранаха вже другий рік експонується в Художньому музеї м. Луцька на території Луцького замку!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром