Апеляційний суд не пом’якшив міру запобіжного заходу Дауру Морганії

30 Січня 2017, 18:02
2419

Апеляційний суд Волинської області залишив без змін рішення суду першої інстанції щодо запобіжного заходу у справах підозрюваних у вчиненні ряду пограбувань Даура Морганії та Вадима Пігалюка.

Нагадаємо, що Дауру Морганії та Вадиму Пігалюку, яких підозрюють у здійсненні серії крадіжок, суд визначив найвищу міру запобіжного заходу – тримання під вартою строком на 60 діб, та призначив заставу у розмірі 480 та 128 тисяч гривень відповідно.

Читайте також: Банда луцьких грабіжників маскувалася під спортсменів «Воїна»

У понеділок, 30 січня, Апеляційний суд Волинської області розглянув звернення адвоката Даура Морганії про зміну запобіжного заходу, яку ухвалив суд першої інстанції. Натомість прокурор клопотав збільшити заставу до 1 мільйона 600 тисяч гривень, зважаючи на важкість інкримінованих Морганії злочинів.

Адвокат Микола Скоропуд зазначив, що рішення суду щодо запобіжного заходу для Даура Морганії було невмотивованим та порушує права підозрюваного. Зокрема він зауважив, що прокурор недостатньо обґрунтував підозри щодо вчинення особливо тяжкого злочину.

Крім того, стверджує, що сторона обвинувачення не довела можливі ризики у разі виходу підозрюваного на свободу. Відтак, він запропонував альтернативний захід – домашній арешт. Так, на думку захисту, підозрюваний не зможе ні вчинити інших злочинів, ні тиснути на свідків. Крім того, це звільнить державу від потреби платити за утримання підозрюваного у СІЗО.

Читайте також: Учасників злочинного угрупування взяли під варту

Сам Морганія запевнив, що внести заставну суму, яку визначив суд першої інстанції, йому не дозволяє фінансове становище та додав, що зобов’язується з’являтися на виклик слідства у разі застосування до нього домашнього арешту. Він також наголосив, що має на утриманні неповнолітню дитину від колишньої дружини, тому зміна запобіжного заходу дозволить бачити та виховувати сина.

«Прошу застосувати домашній арешт, щоб я міг бачити сина. Тікати та ховатися у мене немає наміру», – переконував підозрюваний.

Натомість прокурор зазначила, що оскільки Морганія уже вп’яте притягується до відповідальності, має за спиною тяжкі корисливі злочини та відмовляється давати показання, то суму заставних варто збільшити.

Сторона обвинувачення стверджує – сума збитків інкримінованих Морганії злочинів сягає більш ніж 652 тисячі гривень, відтак розмір застави має бути вищим, аніж максимально встановлений законом.

Заслухавши сторони обвинувачення та захисту, колегія суддів вирішила не задовольняти звернення прокурора та адвоката і залишити рішення суду першої інстанції без змін. Такий же вирок ухвалили судді у справі Вадима Пігалюка – запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та заставу у розмірі 128 тисяч гривень залишили без змін.

 

Софія СІЧКУН

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром