Лікарі Волинського онкоцентру розповіли про боротьбу з раком і канабіс

01 Лютого 2020, 13:57
7790

Лікарі Волинського онкоцентру розповіли про ситуацію з онкозахворюваннями на Волині, про способи запобігання раку та його виявлення на ранніх стадіях.

Говорили про це під час пресконференції до Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначають 4 лютого. 

У Волинському обласному медичному центрі онкології 31 січня виступили директор онкоцентру та хірург-онколог Юрій Малімон, лікарка із променевої терапії Жанна Старомінська, хірурги-онкологи Володимир Федорчук та Віталій Супрунець, лікар-онколог Ігор Чоплак, гінекологиня-онкологиня Тетяна Ткачук.

Журналісти Район.Луцьк зібрали для вас основні тези із пресконференції.

Цифри й обладнання

За словами Юрія Малімона, за минулий рік онкоцентр пролікував більше семи тисяч пацієнтів. Лікарі провели понад 5,5 тисяч операцій. 3,5 тисячі пацієнтів вилікували за допомогою хіміотерапії та провели майже 900 курсів променевої терапії.

За останній рік в онкоцентрі оновили обладнання. Придбали два сучасних УЗД-апарата, нову ендоскопічну стійку для діагностики кишечника, аналізатор та мікроскопи у лабораторії, дихальні апарати у реанімацію та нове освітлення в операційні. Проте у відділення променевої терапії досі потрібен сучасний комп'ютерний томограф, адже наявний застарів і в будь-який момент може вийти з ладу. У такому випадку проводити променеву терапію буде неможливо.

Також, за словами головного лікаря, планують відремонтувати приміщення колишнього хоспісу та перенести туди відділення хіміотерапії.

Чому варто боятися раку

Щороку кількість онкохворих зростає приблизно на 2%. Серед причин раку може бути спадковість, куріння, неправильне харчування, надмірне перебування на сонці. Також онкологія супроводжується так званими фоновими та передраковими захворюваннями. Це може бути цілий набір незначних порушень та доброякісних утворень, що згодом можуть стати злоякісними.

«Це у минулому столітті всі боялися туберкульозу, а сьогодні усі бояться раку», – сказав один із присутніх лікарів.

Проте, основну загрозу несе не саме захворювання, а те, що люди запізно звертаються до спеціалістів. В Україні ця проблема особливо актуальна, адже серед населення поширена практика звертатися у лікарню лише в дуже крайньому випадку.  Лікарі нарікають, що пацієнтів на початкових стадіях можна вилікувати навіть без хіміотерапії, тоді як на четвертій можна лише продовжити життя.

Як запобігти?

Існує спеціальна програма діагностики – скринінг. Це просіювання здорових пацієнтів для виявлення раку на ранніх стадіях. Скринінг діє у Львові і приносить результати. На загальноукраїнському рівні його ще не запровадили, бо він дороговартісний. Хоча, за словами лікарів, ця програма швидко окупиться і в майбутньому дозволить зекономити, адже багато пацієнтів лікуватимуть без дорогої хіміотерапії.

Онкологи наголошують, що найефективнішим запобіжним заходом проти раку є регулярна профілактика. Хоча б раз на рік кожна людина повинна проходити загальну діагностику. Жінки мають регулярно перевірятися у свого гінеколога, адже рак репродуктивних органів майже не проявляється на ранніх стадіях. Ознаками онкології можуть виявитися навіть звичні для жінок симптоми: виділення або ж біль унизу живота.

В Україні є також безкоштовний пакет інструментальних методів дослідження для виявлення раку на ранніх стадіях. Дбайте про своє здоров'я та регулярно відвідуйте лікарів.

Канабіс: чи справді онкохворі його потребують

За словами спеціалістів Волинського онкоцентру, якщо у хворого є виражений больовий синдром, то канабіс йому не допоможе. У такому разі йому вводять ін'єкції напівнаркотичних препаратів. У Польщі, наприклад, застосовують набагато ефективніші знеболюючі пластирі, які діють по кілька днів. В Україні ж вони надто дорогі. Волинські онкологи вважають, що краще хворих на рак якось забезпечити такими пластирями, бо канабіс як знеболююче взагалі не підходить тяжким хворим.

Підсумовуючи, лікарі Волинського обласного медичного центру онкології розповіли, що держава не може оплатити всі дороговартісні препарати та хіміотерапії. Тому, на їхню думку, ситуацію може покращити повний перехід на страхову медицину.

Читайте також: Що провокує рак молочної залози у лучанок

Записала Оксана КАШТАЛЯН

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром