Маркіян Камиш розповів про нелегальних туристів – «сталкерів»

09 Жовтня 2015, 17:02
6176

Молодий письменник Маркіян Камиш презентував дебютний роман «Оформляндія або прогулянка в Зону».

 

Зустріч відбулася сьогодні, 9 жовтня, за сприяння Східноєвропейського університету ім. Лесі Українки.

 

Розмову автор розпочав із згадки про білоруську письменницю  із українським корінням Світлану Алексієвич, яка цього року отримала Нобелівську премію з літератури. Зокрема Маркіян Камиш згадав про її твір співзвучний за темою і об'єктом оповіді з його власною книгою –  «Чорнобильську молитву».  Висока нагорода, каже Маркіян, засвідчує інтерес іноземців до Чорнобилю як зони відчуження.

Цікаво, що автор майже не згадував про сюжет та героїв «Оформляндії».

«Як і будь-який роман – це історія того, що відбувається в душі людини. Я відкинув ідею описати субкультуру Чорнобильського нелегального туризму, але вирішив зараз  розказати про неї більше»,  – зазначив Маркіян Камиш.

Далі автор зробив короткий екскурс у Чорнобиль відразу після аварії: мовляв, людей переселили, загородили колючим дротом територію, а згодом почали забувати. Але на початку 2000-них років перші міські туристи почали проникати у зону з туристичною метою, лише щоб подивитися як це все виглядає.

Потім в інтернеті з'явилися звіти тих людей, які там постійно «тиняються». Переконує, це не субкультура, а гурток за інтересами. Таких, як Маркіян мало, багато хто одного разу відвідавши зону, більше туди ніколи не повертається.
 

«Я писав цю книжку для того, щоб кожен, хто її розгорнув, міг на кілька годин відчути себе «сталкером»,  побував у  Чорнобилі. Але якщо вам захочеться туди піти – десять разів подумайте. Зайвий раз шкодити собі нікому не раджу», – застерігає Маркіян Камиш.

Зізнався, що далі планує писати про Чорнобиль, але нелегального туризму більше не торкатиметься. А ще сказав, що чекає людину, яка напише хорошу книгу з теми.

Письменник також розповів, що в Україні майже немає літератури, яка базувалася б на реальному досвіді. Це має бути те, «що окрім вас ніхто не може розказати». Романи про мандри Європа давно пройшла. Гори, море, океан – такі локації  є скрізь, і про це багато написано. А Чорнобиль – зона розміром із Люксембург. Це чарівний край, де ніхто не живе, з покинутими будинками, буйною флорою і фауною. Це буде цікаво закордоном – у них такого нема. Це те, що може принести Україна у світ особливо в контексті 30 річниці трагедії.

Презентація завершилася традиційною автограф-сесією Маркіяна Камиша.

Письменник Маркіян Камиш
Письменник Маркіян Камиш

Дебютний роман
Дебютний роман

Гості презентації
Гості презентації

Гості презентації
Гості презентації

Гості презентації
Гості презентації

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024