З історії міста: чим торгували на луцькому Ринку 400 років тому

28 Січня 2017, 14:38
2187 Джерело: hroniky.com

Сьогодні у Луцьку діє декілька доволі потужних ринків. Якщо говоримо про Варшавський чи Старий, то вони не працюють хіба у понеділок. Низка стихійних базарчиків у багатьох районах міста не припиняє свого функціонування ні на день.

Колись справа з локальною торгівлею у Луцьку виглядала дещо інакше. У ХVI – ХVII століттях, окрім запроваджених королівською владою потужних ярмарків тривалістю у два тижні, у місті Луцькому постійно проводились локальні торги. Діялось теє, однак, двічі в тиждень: у понеділок і пʼятницю, – пишуть «Хроніки Любарта».

Незмінним місцем торгу в Луцьку була Ринкова площа. Завітавши туди буднього дня, спокійно можна було собі придбати, що важливо, «речей стравних» – харчів для споживання. Лучани купували тут спеції, цукор, віск та лій (жир тваринного походження), збіжжя, необхідний посуд, тканини та ін.


Місцеві шевці завзято торгували шкірою для пошиття взуття, готовими чоловічими, жіночими й дитячими черевиками.

Рибалки пропонували покупцям свіжу й солену рибу. Цікаво, що у Луцьку того часу місцеві риболови були обʼєднані у цех. Існувала навіть Рибальська вулиця.

Вона розташовувалася за давньою церквою святого Михайла. Наприкінці 1720-х років на місці означеного храму постав монастирський комплекс римо-католицького ордену тринітаріїв. Нині це величне приміщення використовується як військовий госпіталь. Відтак локалізувати осідок луцьких рибалок чотириста літ тому не видається складним – у районі вулиці Сенаторки Левчанівської, 4.

 

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром