Міста Волині у ХІХ столітті: у Луцьку відкрили виставку акварелей

29 Січня 2020, 08:32
Міста Волині у ХІХ столітті: у Луцьку відкрили виставку акварелей 3569
Міста Волині у ХІХ столітті: у Луцьку відкрили виставку акварелей

У Луцьку відкрили виставку давніх раритетних акварелей із зображеннями міст історичної Волині.

Оригінальні акварелі та графіку із приватних колекцій лучани вперше можуть побачити на виставці «Види волинських міст в оригінальних акварелях XIX століття» у стінах Музею історії Луцького братства. Відкриття виставки відбулося 28 січня. Серед інших там представлена акварель з краєвидом Луцька графині Анни Потоцької, змальована з ескізів німецького художника Людвіка Фурманна приблизно у 1815 році.

Особливої уваги вартують три акварелі з видами волинських міст та їхні друковані версії. У ХІХ столітті російський історик Помпей Батюшкін вирушив у подорож західними губерніями російської імперії. Із собою він узяв художника Дмитра Струкова. Вони відвідали Луцьк, Володимир-Волинський та Рівне. Там художник зробив замальовки трьох визначних місць – замку Любарта, руїн Успенського Мстиславського собору (Храм Успіння Пресвятої Богородиці) у Володимирі та Свято-Воскресенського собору у Рівному. При чому вигляд останнього довгий час залишався невідомим, адже він повністю згорів у 1881 році. Його відбудували у зовсім іншому стилі та на іншому місці.

На виставці також представили роботи невідомого раніше луцького художника Антонія Чорпіти. Наразі можна ознайомитися із його графікою та живописним зображенням замку Любарта.

Під час відкриття завідувачка музею Олена Бірюліна та колекціонер Віктор Літевчук розповіли історії експонатів та обговорили з гостями відмінності між оригінальними акварелями та їх друкованими копіями. Адже було цікаво порівняти як гравери по-своєму інтерпретували роботи Дмитра Струкова.

Окрім картин на виставці представили різні документи та матеріали, що стосуються місць, зображених на акварелях. Серед них є унікальний історичний документ – метрична книга зі Свято-Воскресенського собору, яку вели ще до пожежі. Там можна знайти багато прізвищ, які досі часто трапляються як у Рівному, так і в Луцьку.

Виставка триватиме протягом трьох місяців.

Читайте також: Різдвяні Янголи у галереї: відкрили виставку Тетяни Мялковської







 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром