У Луцьку вшанували пам'ять жертв Голокосту на Волині

27 Січня 2020, 15:32
У Луцьку вшанували пам'ять жертв Голокосту на Волині 2659
У Луцьку вшанували пам'ять жертв Голокосту на Волині

У Луцьку вшанували пам’ять 26 тисяч загиблих у часи Другої світової війни євреїв.

Сьогодні, 27 січня, у День пам’яті жертв Голокосту, у Волинському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять волинських євреїв, знищених німецьким окупаційним режимом. На заході були присутні нащадки тих, кого вбили під Луцьком. Також музей представив тематичну виставку «Хроніка Голокосту на Волині 1941-41 років»: документи, світлини та матеріали з фонду музею, які стосуються теми Голокосту.

Загалом, на Волині окупаційна влада розстріляла близько 100 тисяч людей. У Луцьку євреїв ізолювали в гетто, а протягом двох місяців 1942 року усіх їх розстріляли. Кількість становила 17 тисяч – більше половини населення міста на той час.

Присутнім у музеї показали документальний фільм про ці події. Авторка фільму Людмила Черніцова розповіла про свою роботу.

«Дуже важко знімати на цю тему, дуже важко дивитися в очі людям, які це пережили. Особисто я завжди відчувала чомусь свою провину, хоча ми вже народжені після війни. Провину за тих своїх колег, журналістів, режисерів, ЗМІ, які цю тему або умисно обходять, або подають її інтерпретуючи, з іншого боку. Дуже багато просочується недостовірних речей, брехні. Але ми повинні пам’ятати і нагадувати правду.», – зазначила авторка.  

На завершення Тамара Глоба, батьки якої загинули під час Голокосту, заспівала єврейську народну пісню.

Читайте також«Голокост – шрам на серці людства»: у Луцьку діє виставка-реквієм





 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром