Різдвяні Янголи у галереї: відкрили виставку Тетяни Мялковської

25 Січня 2020, 14:50
Різдвяні Янголи у галереї: відкрилася виставка Тетяни Мялковської 4068
Різдвяні Янголи у галереї: відкрилася виставка Тетяни Мялковської

Вона - художниця, що вміє лікувати мистецтвом. Вона - викладачка, яка допомагає розкривати таланти. Її Янголи стали символом Різдва у Луцьку. Тетяна Мялковська – мисткиня, арт-терапевтка, засновниця дитячої арт-студії «П’ятерня» та авторка проєкту «Вулиця Різдвяних Янголів» – відкрила виставку своїх робіт.

У Луцьку, 24 січня, в Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України відбулося відкриття виставки робіт Тетяни Мялковської із серії «Янголи» циклу «ПроСВІТ». Представили оригінали тих самих Янголів, що супроводжували лучан на вулиці Лесі Українки протягом усіх різдвяних свят.  

Попри присутність представників міської влади та класичних вітальних промов, виставка проходила у максимально неформальній атмосфері. Сама художниця налаштувала всіх на тон зустрічі давніх друзів.



Художниця Тетяна Мялковська
Художниця Тетяна Мялковська

Тетяна Мялковська розповіла, як створювала «Янголів» та чим надихалася.

«Янголів я малювала вночі. Коли засинає місто мене ніхто і нічого не турбує. Тоді іде натхнення. Це як душ, який ти приймаєш духовно і стаєш ніби без тіла, легкою. Я малювала до ночі, а іноді до ранку. З кожним Янголом я говорила і про кожного можу розказати.», – привідкрила  таємницю творення художниця.

За словами авторки, вона візуалізувала та матеріалізувала інформацію, яку отримала від Бога, тому просто змушена бути «апостолом у часі», розповідати та пояснювати ті сенси, які вкладала у свої роботи.

Розпочала вона з першої картини в експозиції – зеленого «Янгола». Цей Янгол тримає в руках козу.

«Коза – це символ того, що Христос народився в хліві. Але, крім того, це ще й перехід від язичницьких свят, де козу водили, святкували Меланку. В Україні коза була провідником між світами, як у Єгипті паромник. Цей янгол є провідником між минулим і майбутнім.», – зазначила художниця.

Другого Янгола Тетяна Мялковська зобразила у золотому кольорі і з рибою у руках. Він символізує християнство. Наступною картиною експозиції є Янгол з білою лілією. За словами авторки, це Гавриїл, який сповістив Марії, що вона народить Сина Божого. За ним – два портрети Янголів, що йдуть у парі.

«Перший янгол – землероб. Він тримає хороше, золоте зерно, яке колоситься. Другий Янгол – жіночої статі. Вона така чорна, тому що вийшла з поліських боліт. У руках тримає темну миску з чорницями. Це символи Євхаристіїї – вино і хліб, кров і тіло Христове. У нас виноград не росте, тому вино робили в основному з чорниць.», – розповіла мисткиня.

Наступний Янгол виконаний у світлих тонах і зображений із зіркою в руках. Він символізує момент народження Христа. А останній, сьомий Янгол експозиції золотого кольору та тримає годинник. Він – символ часу та необхідності пам’ятати про час.

Авторка розповідає про картини
Авторка розповідає про картини

«Цей Янгол трохи войовничий, бо тримає спис та щит у вигляді годинника. Але спис – це вектор наших думок і нашого життя, якого ми маємо триматися.  А щит у вигляді часу тому, що, мовляв, час покаже.», – додала Тетяна Мялковська.

Завершила експозицію із семи Янголів восьма картина без Янгола. На ній була зображена темна діжка, з якої лилося синє світло. За словами художниці, ця діжка ніби перепочинок, пауза та джерело натхнення. Місце, де ми можемо обдумати всі сім картин, побачених до того.

На відкритті виставки були присутні люди, які добре знають художницю особисто. Викладачка СНУ Наталія Благовірна, яка навчається разом із Тетяною Мялковською в УКУ радо поділилася враженнями від серії «Янголи».

«Сьогодні багато говорили про привнесеність, про зміст, про сенси. Але Таня наповнює усе сенсом для мене завжди. Завжди привносить якусь іскру, багатоманіття кольорів, емоцій, які асоціюються в мене з такою життєдайною енергією. Сьогодні її картини відкрили для мене багато спільного з нею. Ці Янголи, насправді, завше довкола Тані витають», – зазначила Наталія Благовірна.

Завітали на відкриття також багато митців, зокрема був і відомий луцький скульптор Микола Головань. А святковості цьому вечору додала звістка про нещодавнє весілля Тетяни Мялковської, яке не змогли втримати в секреті.

Читайте також: «Втрачена пристутність»: у Музеї Корсаків показали новий мистецький проект. ФОТО

Микола Головань вітає Тетяну Мялковську з відкриттям виставки
Микола Головань вітає Тетяну Мялковську з відкриттям виставки




 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром