Лучанам розкажуть історію війська і покажуть зброю

09 Жовтня 2015, 10:31
3617

Організовують виставку «Українська армія – захисник свого народу!».

У вівторок, 13 жовтня, о 12.00 у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться презентація виставки «Українська армія – захисник свого народу!» (з історії військових формацій УНР, ОУН – УПА і Збройних сил України в АТО), приуроченої до Дня захисника України, повідомляє сайт музею.

На виставці відвідувачі зможуть простежити нелегку, але звитяжну боротьбу впродовж останнього сторіччя українських військових за незалежність України та відстоювання її територіальної цілісності.
Зокрема, тут представлена зброя і боєприпаси часів Української революції (1917 – 1921 рр.), Другої світової війни (1939 – 1945 рр.), а також ті, які використовуються нині ЗС України в АТО (2014 – 2015 рр.). А саме – кавалерійська шабля, штики, гвинтівки «Маузер» та «Манліхер», пістолети «Сміт & Вессон», «Наган», «Штейр», «Ортікс», «Вальтер», ручна граната Ф–1, кулемет «Максим», міномет часів Другої світової війни, снаряд від танку «Т–64».

Подана на виставці і символіка Української армії, починаючи від Українських січових стрільців. Військові прапори Української держави гетьманату П. Скоропадського та УНР, бойовий автентичний прапор УПА 1942 року, прапори України і Волинської області, які побували в АТО. А ще – нашивки різного роду військ України, військові однострої синьожупанника Армії УНР, воїна УПА та українського солдата ЗС України. Представлені на виставці і трофейні речі, зокрема, форма російського терориста з т.зв. ДНР – ЛНР.

Крізь призму фотографій, документів, воєнних карт простежується історичний вклад Волині у розвиток Української армії. Так, у роки Української революції поблизу Ковеля і Володимира-Волинського були сформовані Синьожупанні і Сірожупанні дивізії Армії УНР. У волинських лісах у 1939 році воювало Поліське лозове козацтво. І, звичайно, саме на Волині постала у 1942 році Українська повстанська армія. Багато волинян служать нині в АТО, на Волині було сформовано і дві добровольці формації: 1-й БТрО «Волинь» (нині – 99-й окремий мотопіхотний батальйон) і рота особливого призначення «Світязь».

Світлини воїнів Армії УНР, ПЛК, ОУН – УПА, ЗС України в АТО, унікальні оригінали програмних документів, агітаційних листівок та грипсів українських повстанців, моторошний уламок снаряду, яким було поранено бійця АТО – усе це поціновувачі історії України і Волині зможуть побачити на виставці «Українська армія – захисник свого народу!».

Безумовно, в нинішній ситуації «гібридної» війни путінської Росії проти України, кожен громадянин нашої держави повинен в той чи інший спосіб підтримувати ЗС України. Тому окрім висвітлення історії Української армії у новітню добу, метою виставки також є вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

Виставка «Українська армія – захисник свого народу!» працюватиме у дні роботи музею з 9.00 до 17.00.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024