У Підгайцівському дитсадку – спалах ротавірусної інфекції 

24 Січня 2020, 10:10
Фото ілюстративне 2771
Фото ілюстративне

У ДНЗ села Підгайці Луцького району спалахнуло групове захворювання на ротавірусну інфекцію.

Захворіли троє дітей старшої та ясельної груп. Про це інформує лабораторний центр МОЗ області. 

Діагноз встановили при лабораторному обстеженні. Дітей госпіталізували. Симптоми захворювання  — біль в животі,  блювота,  пронос, підвищена температура тіла. 

Довідково. Ротавірусна інфекція, або як її часто називають, кишковий або шлунковий грип, це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-краплинним або фекально-оральним шляхами, а також через немиті фрукти, овочі, через брудну воду і руки та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо). Ротавірусна інфекція вкрай стійка до будь-яких ліків і дезінфікуючих засобів.

 Джерелом ротавірусів є людина. Вірус дуже легко передається від людини до людини. Індекс контагіозності становить понад 60%.  Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою може бути протягом більш ніж 30 днів після інфікування.

Епідемічний підйом  захворюваності припадає на  осінь — зиму, в структурі інфекційних гастроентероколітів у Волинській області   рота вірусна інфекція має тенденцію до росту  і складає понад 20%.

 Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок ‒ різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39°С), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос. Саме в цей період дуже важливо поставити діагноз і вжити заходів. Зневоднення організму і його інтоксикація призводить до того, що дитина стає млявою і слабкою. Є  загроза ураження підшлункової залози,  нирок, легень,  або летального результату. У першу чергу необхідно поповнити втрату рідини для чого потрібно постійно маленькими порціями вживати кислотно-лужну рідину. При перших симптомах хвороби слід звертатись до лікаря.

 Як правило, це захворювання  вражає маленьких дітей у віці від 6 місяців до 3 років. Дорослі особи частіше є носіями інфекції.

Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу. Такий аналіз можна провести  у  вірусологічній лабораторії ДУ «Волинський  обласний лабораторний центр  МОЗ України».   

Під час захворювання необхідно дотримуватися заходів особистої гігієни, щоб запобігти зараженню. Особи, що наглядають за хворими, повинні часто мити руки, обробляти руки антисептичними засобами. Забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом. Обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус і попереджує передачу захворювання.          

У всьому світі вже давно практикують  пероральну вакцинацію від ротавірусу. В Україні вакцинація проти ротавірусної інфекції не включена   в Національний календар щеплень.

Краща профілактика ротавірусної інфекції у дітей це дотримання особистої гігієни – регулярне  миття рук після вулиці, туалету і перед їжею, давати дитині лише миті фрукти і овочі, не  пити сиру воду.

Існує загроза  поширення  ротавірусної інфекції  в  організованих дитячих колективах. Ретельне  дотримання правил  особистої гігієни дітьми та персоналом, а також санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму – основна запорука  епідблагополуччя.                               

 На харчоблоках шкіл і  дошкільних дитячих закладів  потрібна обов’язкова термічна обробка молока, води та інших продуктів, дотримання  правил та термінів зберігання  сировини та готової продукції.  Також слід дотримуватися виконання санітарних норм у водопостачанні та водовідведенні  в дитячих установах.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром