Антон Кривицький: 10 забутих фактів про екс-мера Луцька

21 Січня 2017, 11:24
7181

На 72-му році життя відійшов у вічність екс-голова Луцької міської ради Антон Кривицький.  Лучани тричі обирали Антона Федоровича Кривицького очільником міста. І за часи його головування місто зазнало чимало змін. 

Район.Луцьк вирішив відновити у пам’яті лучан ключові моменти, які пов’язують з діяльністю одіозного Луцького міського голови.

1. 15 липня 1990 року, ще до офіційного проголошення незалежності України, біля Луцької міської ради підняли блакитно-жовтий стяг. То був другий в Україні після Львова прапор, піднятий над міською радою. Головою міськвиконкому у той час був Антон Кривицький.

2. За правління Антона Кривицького вперше в Україні усі комунальні платежі об’єднали в один чек. До цього громадяни змушенні були користуватися окремими книжками на воду, газ, електроенергію…

3. У часи головування Кривицького Луцьк став першим містом, де дозволили викупляти перші поверхи в житлових будинках під магазини та офісні приміщення. Верховна Рада прийняла таке рішення тільки через кілька років.

4. Саме Антон Кривицький першим в Україні ввів акцизну марку на вино-горілчані вироби. Завдяки цьому у місті вдалося збудувати тролейбусну лінію на Володимирську і на Вересневе. Також при Антонові Кривицькому вдалося запровадити конкурси на пасажирські перевезення.

5. Був Антон Кривицький і любителем велоспорту. В одному з інтерв’ю він розповів, що свого часу встановив рекорд України у їзді на велосипеді на чотири кілометри.

6. За каденції Антона Кривицького почали будувати наземний перехід над коліями залізничного вокзалу. Продовжував курувати цю праву Кривицький і після того, як покинув посаду мера, тому досі лучани називають перехід «мостом Кривицького».

7. Антон Кривицький був першим, хто заговорив про будівництво підземного переходу у центрі міста. Його спорудження тоді оцінювати у 6-7 мільйонів гривень і навіть знайшли інвестора. Проте, через супротив депутатів, підземного переходу тоді так і не збудували.

8. Розповідають, що одним телефонним дзвінком Антон Федорович Кривицький за ніч збирав із луцьких бізнесменів зарплату вчителям і медикам, коли в бюджеті бракувало коштів.

9. Головування Кривицького подекуди називають «ерою дерибану». За час його головування були приватизовані великі комунальні об’єкти та земельні ділянки міської землі. Крім того, стверджували, що тодішній мер зумів продати дитячі садочки. Натомість сам Кривицький пояснював – пустуючі приміщення на утримання яких не вистачало грошей віддавали під інші державні потреби.

10. Антон Кривицький розпочав будівництво фонтану на Театральному майдані,  однак через відсутність коштів, об’єкт так і не завершили. 

(За матеріалами видань «Волинь24», «Волинська газета», «Волинські новини», «Відомості», «4 влада», «Район.Луцьк», «Таблоїд Волині»). 

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 
 
Коментарі
21 Січня 2017, 17:00
а про розкрадання державних коштів і коруцпцію чому не написали?
21 Січня 2017, 18:47
Бо такого не було.
21 Січня 2017, 18:51
Велика Людина, стратег, мудрий політик! Луцьк прощається з ним з великою вдячністю!<br/>Світла пам'ять!!!!
21 Січня 2017, 21:42
а про те що при йому стартувало знищення Луцьких державних заводів і фабрик , які порізали на метал і зробили склади ! Знищення промисловості Луцька і створеня мутних кооперативів !
23 Січня 2017, 00:27
Оті луцькі державні заводи і фабрики були тісно вплетені в загальносоюзну інфраструктуру і після 1991 перетворились в повну сраку і найважчий тягар для міста. Вважаю, ті рішення були правильними. А ще згадаймо про те, що при ньому Луцьк входив у навіть не 10-ку, а 3-ку найбільш зелених та облаштованих міст України. Кожного літа були фестивалі, і такі, про які зараз і не чути. Можу довго продовжувати. А про розкрадання і створення &quot;мутних кооперативів&quot; у нинішнього мера та його синка з друзяками поцікавтесь.
24 Січня 2017, 19:25
Звичайно порізати фабрику на металл, оставити без роботи десятки тисяч людей - це звичайно правильне рішення)))) Цікаво скільки бабла получили за такі рішення? Внукам хватить?
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром