У Луцьку відбувся міський фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим»

12 Січня 2020, 10:31
Різдво у Луцьку 2471
Різдво у Луцьку

У Палаці культури міста організували традиційний ХХI міський фестиваль «З Різдвом Христовим», оскільки Різдво – це не лише час для колядок і родинних зустрічей, але й для вертепу особливого театралізованого дійства зі своєю історією.

Стартував фест 11 січня.

Мета фестивалю відродження та збереження традицій вертепної драми старовинного українського народного театру, підвищення художнього рівня театралізованих вертепів, пошуку нових текстів та постановок вертепної драми з волинським колоритом, збагачення репертуару творчих колективів і підвищення їх виконавської майстерності.


Заступниця луцького міського голови Ірина Чебелюк на початку привітала усіх присутніх з відкриттям цього дійства.

« Приємно бачити в залі стільки дитячих і дорослих облич. Як завжди, нас об’єднує традиція звичаїв. Дуже важливо зберігати все те, що надбали наші діди і прадіти, тим більше, що Різдво в Луцьку особливе, бо пов’язане зі святковим та душевним. А символом нашого міста є різдвяні янголи, отож фестиваль, який ми сьогодні відкриваємо, є частинкою нашого життя і минулих поколінь»

Участь брали творчі колективи міських шкіл №11, 9 «Різдвяний переспів», 17 «Різдвяні янголята», Волинська духовна семінарія УПЦ категорії від 18 років, фольклорний гурт «Веретенце».


Серед глядачів та тих, хто оцінював вертепи були: директор та художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук, директор палацу культури міста Луцька Юрій Войнаровський, член НСПУ, заслужена журналістка України Надія Гуменюк, директор ка культурно-мистецького центру «Красне» Алла Опейда, завідувачка відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко.

Діана КОСТЮК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром