У «Луцькводоканалі» не вистачає працівників

10 Січня 2020, 13:31
КП «Луцькводоканал» 5210
КП «Луцькводоканал»

Робота в працівників водоканалу фізично важка, і за таку працю робітники отримують критично малу зарплатню. У 2019 рік з підприємства звільнилося 86 працівників робітничих спеціальностей.

Про це інформують у КП «Луцькводоканал», йдеться на сайті міськради.

Навіть обов'язковий соціальний пакет, що надають працівникам галузі, не може компенсувати низького рівня заробітної плати. Молоді спеціалісти неохоче пов'язують свою кар`єру з комунальними галузями, отже у водоканалах залишаються працювати фахівці передпенсійного та пенсійного віку. Середній вік працівників КП «Луцькводоканал» становить 47 років.

Нормативна кількість працівників, які необхідні для роботи підприємства, відповідно до розрахунків становить близько 820 осіб. Фактична чисельність персоналу на сьогодні складає лише 524 особи.

Наразі терміново потрібно заповнити 296 вакансій (робітники і в т.ч. інженерно-технічні працівники). Особливо гостро бракує електрогазозварників, слюсарів АВР, водіїв автотранспортних засобів, слюсарів-ремонтників та електромонтерів.

При цьому у профільних навчальних закладах вже зараз набір на відповідні спеціальності не перевищує 60% і продовжує знижуватися. Якщо така тенденція збережеться, населення може залишитися без послуг водопостачання та водовідведення через відсутність спеціалістів, які б обслуговували водопровідно-каналізаційне господарство.

Головна причина браку фахівців на водопостачальних підприємствах – критично низький рівень заробітної плати у порівнянні з середньою заробітною платою на інших підприємствах. Середня заробітна плата працівників підприємства за 2019 рік становить – 7,9 тисячі гривень на місяць.

«Скорочення штату працівників водопровідно-каналізаційних господарств неприпустиме, адже для цього потрібна повна автоматизація процесів та висока кваліфікація фахівців, а водоканали вимушені працювати на застарілому обладнанні, яке потребує постійного підтримання його в робочому стані. Крім того, за технікою безпеки є певні вимоги до чисельності персоналу. Складні та небезпечні види робіт дозволяється виконувати лише вдвох або більшою кількістю працівників», – зауважив керівник «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк.

На необхідності термінового виправлення ситуації Віктор Гуменюк.

Водоканали докладають усіх зусиль, щоб якось залучити нові кадри, та навіть готові власними силами навчати та готувати спеціалістів до роботи в галузі.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024